Eksperter: Skat kan miste 21 milliarder fra penge i skattely

Danmark har kurs mod nederlag i skattelyopgør, skriver medie.
Danmark har kurs mod nederlag i skattelyopgør, skriver medie.
Danmark har kurs mod nederlag i skattelyopgør, skriver medie. Foto: Shutterstock

Det blæser i retning af et nederlag til den danske stat i et årelangt skatteopgør med multinationale koncerner og kapitalfonde, skriver Finans.

Det vurderer bl.a. professor i international skatteret på Aarhus Universitet Anders Nørgaard Laursen, efter at EU-Domstolen netop har afgjort en lignende sag fra Frankrig.

"Afgørelsen indeholder nogle elementer, som taler for, at de danske skattemyndigheder kommer til at tabe sagerne," siger han til Finans.

Skat har rejst en lang række krav mod multinationale koncerner, fordi de har betalt milliarder i renter og udbytter skattefrit ud til skattely som Cayman Islands og Guernsey.

Normalt skal der betales kildeskat af sådanne betalinger til skattely, men da der ikke er skat på udbytter mellem selskaber inden for EU, har kapitalfondene undgået skattebetalingerne ved at oprette holdingselskaber i Luxembourg.

Skat vil ikke acceptere konstruktionen og har rejst krav for godt 21 mia. kr. Heraf skal der betales skat på mellem 22 og 30 pct., oplyser Skat.

En del af sagerne verserer ved danske domstole og afventer en afgørelse fra EU-Domstolen. Og afgørelsen i den franske sag er ikke godt nyt for Skatteministeriet, mener også skatteadvokat Eduardo Vistisen.

"Hvis Danmark taber sagerne, har skattevæsenet ikke krav på de milliarder af kroner i kildeskat, som er blevet opkrævet. Der er meget, meget store beløb på spil," siger han til Finans.

Eksperterne understreger dog også, at der er tydelige forskelle på situationen i Frankrig og Danmark, og der er ikke enighed om, hvor stor betydning man kan tillægge den franske afgørelse.

Skatteministeriet vurderer over for Finans, at afgørelsen er helt uden betydning for de danske sager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.