Eksperter: Facebook er til fare for demokratiet
Facebook underminerer demokratiet, lyder det fra flere eksperter. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
En række skandaler om falske nyheder og manglende sikkerhed om personlige oplysninger har skabt problemer for Facebook. Mediegiganten, som har godt to milliarder brugere verden over, underminerer demokratiet, lyder det fra forsker.

 For 10 år siden blev Facebook betragtet som et oplysningens våben mod autoritære regimer, det sociale medie fik en stor del af æren for de politiske protester under det arabiske forår, og grundlægger Mark Zuckerberg erklærede for et år siden, at Facebook "arbejder proaktivt for at styrke den demokratiske proces".


Men skandalerne om Facebooks udbredelse af falske nyheder og senest lækken af personlige data fra millioner af brugere tegner efterhånden det stik modsatte billede. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Mediegiganten, som har godt to milliarder brugere verden over, underminerer demokratiet.

Det mener Jakob Linaa Jensen, der er chefforsker i sociale medier ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og som har skrevet bøger og artikler om Facebook og andre sociale medier.

- Det er et demokratisk problem, at en virksomhed, som er mere magtfuld end mange lande og reelt styrer en stor del af verdens politiske offentlighed, ledes af en datalog, som ikke i nævneværdig grad har forstand på moral og politik, siger han med henvisning til Mark Zuckerberg.

- Facebook repræsenterer et afgørende sammenstød mellem demokrati og det frie marked. Virksomheden lover bod og bedring, men vil altid have en forretningsmodel, der handler om at tjene penge. Det er uforeneligt med idealet om at styrke demokratiet, siger Jakob Linaa Jensen.

Facebook er havnet i sin største krise efter afsløringen af, at data fra 50 millioner brugere er endt i hænderne på konsulentfirmaet Cambridge Analytica, der arbejdede for Donald Trump under præsidentvalgkampen i USA i 2016. Nu arbejder EU-Kommissionen på et forslag, der vil slå hårdt ned på sociale medier såsom Facebook forud for næste års EU-parlamentsvalg. Kommissionen frygter, at spredning af falske nyheder og misinformationer vil påvirke valget,

sådan som det ifølge kritikere skete ved USA's præsidentvalg.

Det sociale netværk har skabt en global krise for demokratiet, mener også den britiske historiker Niall Ferguson. Facebooks algoritmer styrer, hvilke informationer den enkelte bruger modtager, og virksomheden har dermed nærmest monopol på viden- og nyhedsudveksling.

- Desværre er det i løbet af de seneste to år blevet tydeligt, at internettet muligvis udgør en større trussel mod demokratier end diktatorer, skriver Ferguson i en kommentar i den canadiske avis The Globe and Mail.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad.