Ekspertens dom: Ydmygende at jobcenter sender syge Steen til salsa

(Foto: Foto: Fagbladet 3F / Aalborg Universitet)

Steen Hendriksen får opbakning fra arbejdsmarkedsforsker, som mener, at det er bizart at sende en person til salsa, som en del af et ressourceforløb, hvis de ikke selv har bedt om det.

Steen Hendriksen er tidligere chauffør i Randers. I 2014 var han ude for en arbejdsulykke, som gav ham så mange skader, at han knap kan gå 500 meter. Ulykken gav ham både piskesmæld og flere diskusprolapser.

På trods af det har Randers Kommune sendt ham i et ressourceforløb, som har varet i flere år. Steen Hendriksen har været gennem flere arbejdsprøvninger, og for nyligt har kommunen sendt ham på et psykomotorisk kursus, som indebærer salsaundervisning.

Danseundervisningen har været så grænseoverskridende for Steen Hendriksen, at han blev nødt til at gå ud af salen.

Det lyder bizart

Iben Nørup er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, og hun understreger, at beskæftigelsespolitik ikke er til for at for at give borgerne ydmygende oplevelser, snarere at give dem en bedre livskvalitet. 

Det kan sagtens være en god ide at tilbyde borgeren fysisk aktivitet, hvis de selv beder om det, men når man tvinger en person i en aktivitet, som de ikke kan fordrage, har det den modsatte virkning, påpeger hun.

- Det store problem i denne type forløb er, at det er noget, man ikke kan sige nej til. Det er noget man ikke forventer at blive budt, når man møder op på jobcentret, fordi det ikke er arbejdsrelateret. Så kan det hurtigt blive ydmygende og grænseoverskridende, siger Iben Nørup.

Det er ifølge Iben Nørup en udfordring på mange jobcentre, fordi man arbejder ud fra en tankegang, der bunder i at finde en løsning, som skal passe til alle borgere. 

- Man hører om en succeshistorie et sted, og så tror man, at man kan generalisere det til alle. Der kan sagtens være situationer, hvor en borger har haft glæde af at få danseundervisning, men det betyder ikke, at alle borgere på mirakuløs vis bliver arbejdsdygtige af salsa, fortæller hun og fortsætter:

- Man har en forestilling om, at vi som samfund kan finde et værktøj, der virker ens for alle. Det er helt sikkert derfor, man kommer til at gribe efter de her løsninger, som kan lyde ret bizarre, siger hun.

I stedet mener hun, at der er brug for en mere individuel sagsbehandling, som borgeren kan se en mening med eller som har en direkte relation til det arbejde, de skal udføre, hvis de er raske nok til det. 

Byrådet kigger på tilbudsvifte efter sommerferien

Ellen Petersen (S) er formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune. Hun er enig med Iben Nørup i, at sagsbehandlingen hos jobcentrene i Randers skal tage udgangspunkt i den enkelte borger og deres ønsker.

Hun undrer sig over, hvorfor Steen Hendriksen er blevet sendt til salsaundervisning som en del af sit ressourceforløb. Men understreger samtidig, at et ressourceforløb skal indeholde en lang række tilbud, som også kan indeholde salsa.

- I denne situation har Steen Hendriksen givet udtryk for, at det gør ham ubekvem, så derfor giver det selvfølgelig ikke mening, siger hun og fortsætter:

- Man kan også stille spørgsmålstegn til, om en mand, som har piskesmæld, diskusprolapser og ikke kan gå 500 meter overhovedet kan deltage i salsa, siger hun.

Hun fortæller, at kommunen vil gennemgå den tilbudsvifte af aktiviteter som borgere i kommunen kan blive tilbudt i et ressourceforløb efter sommerferien. Hun understreger dog, at det var planlagt før sommeren og derfor ikke har noget med denne sag at gøre.