Ekspert: Vi er uhyggelig tæt på storkonflikt
Forhandlinger blev genoptaget klokken 10.00, men formelt kan drøftelserne fortsætte til starten af maj. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
En storkonflikt vil bryde ud og Lars Løkke Rasmussen (V) vil forsøge at overtale Socialdemokratiet til et lovindgreb. Det spår arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen.

Med over 40 års erfaring vejer arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensens vurderinger af overenskomstforhandlingerne i disse timer tungt.

Over for Ekstra Bladet gentager han først på formiddagen fredag sin vurdering af et muligt sammenbrud, og anser det nærmest som umuligt for forligsmand Mette Christensen at stykke et forlig sammen, som kan afværge, at konflikten bliver en realitet:

- De vandrør, jeg kan høre noget på, fortæller mig, at der ikke findes en villighed til at komme hinanden i møde. Det er ekstremt tungt. Derfor kan jeg slet ikke forstå, at vi har fået den her forlængelse, siger Henning Jørgensen, og henviser dermed til forlængelsen af forhandlingerne.

Onsdag forlængede forligsmanden forhandlingerne med 14 dage.

Løkke vil overtale Socialdemokratiet

Henning Jørgensen skyder på strejke og lockout fra 26. eller 27. april, og overfor Ekstra Bladet spår han, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil forsøge at overtale Socialdemokratiet til et lovindgreb, der forlænger de nuværende overenskomster med et år:

- På den måde kan han komme ud af det med skindet på næsen. Han kan jo stå tilbage som den borgerlige statsminister, der for alvor knægtede fagbevægelsen. Så det vil han være fristet af, men mon ikke han vælger en mere fordragelig løsning med et folketingsvalg ikke så langt ude i horisonten?

Men et folketingsvalg kan meget vel blive kostbart for Løkke-regeringen - og især Venstre. Det viser en frisk undersøgelse, som YouGov har lavet for BT. Undersøgelsen viser blandt, at Lars Løkke Rasmussens egne vælgere vil vende ham ryggen.

Netop nu i Forligsen

Forhandlingerne blev genoptaget klokken 10.00 i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København.

Formelt kan drøftelserne fortsætte til starten af starten af maj. Er der ikke opnået enighed der, kan lønmodtagerne begynde strejke 6. maj. Lockout vil i dette scenarie blive indledt 12. maj.

Bryder forhandlingerne sammen inden deadline, vil strejke og lockout begynde samtidig på femtedagen efter sammenbruddet.