Ekspert: Tyrkisk ministerexit kan betyde hårdere EU-kurs

Den tyrkiske premierminister Davutoglu har torsdag meddelt, at han ikke genopstiller. Det kan betyde et sværere forhold mellem Tyrkiet og EU i fremtiden, vurderer ekspert. (Foto: Foto: Virginia Mayo/AP)

Med premierminister Davutoglus beslutning om ikke at genopstille mister Tyrkiet en EU-samarbejdende politiker

Premierminister Davutoglu og præsident Erdogan har aldrig været enige om særlig meget.

De to tyrkiske toppolitikere har været modsætninger på vigtige områder, og derfor har det også betydning, at Davutoglu torsdag har meddelt, at han ikke genopstiller.

Ifølge journalist og forfatter Deniz Serinci, der er ekspert i Tyrkiet, kan det eksempelvis forværre forholdet mellem EU og Tyrkiet, der i forvejen er ømt grundet flygtningekrisen.

- Man kan umiddelbart forudse, at det måske får en betydning for EU og os. For præsident Erdogan er mere EU-skeptisk end Davutoglu. Davutoglu, mener man, er den, der har fået den her aftale med EU og Tyrkiet om de syriske flygtninge på plads, siger Deniz Serinci.

Magtrivaliseringen mellem de to tyrkiske politikere har stået på siden 2014, hvor Davutoglu blev premierminister.

Dengang troede Erdogan, at Davutoglu ville føje sig og lade ham få sit ønske om mere magt opfyldt. Men sådan er det langt fra gået.

- Erdogan ser helst en styreform, hvor præsidenten skal have mere magt. Det gik op for Erdogan, at det ville Davutoglu ikke støtte, simpelthen fordi han frygter, at Erdogan, der i forvejen har meget magt, vil have mere magt, siger Deniz Serinci.

I alt den tid hvor Davutoglu har siddet som premierminister, har han internt sat sig imod Erdogan på områder som eksempelvis Erdogans hårde linje mod medier og kurderne.

Men med Davutoglu fra posten frygter Erdogans kritikere og oppositionen valget om en ny premierminister.

- Hvis det er en mere Erdogan-venlig premierminister, der i stedet kommer til magten, så betyder det, at Erdogan får mere frie hænder, siger Deniz Serinci.

For at præsident Erdogan kan ændre det politiske system fra at være parlamentarisk til mere præsidentialistisk, kræver det dog en forfatningsændring.

Det kræver et flertal i parlamentet, som Erdogan endnu ikke har, da han mangler 14 stemmer.

- Men sådan noget kan ændre sig, siger Deniz Serinci.

Det er endnu uvist, hvem der står til at blive den nye premierminister. Ifølge Deniz Serinci er alt fra nuværende ministre til Erdogans svigersøn, der er energiminister, blevet nævnt som bud.

/ritzau/