Ekspert om massive stress-problemer på arbejdspladser: "De griber det helt forkert an"

Organisationsrådgiver John Langford opfordrer virksomhederne til at fokusere på at skabe trivsel i stedet for at undgå stress. (Foto: Johnlangford.dk)

Virksomhederne griber stress blandt medarbejderne helt forkert an, mener ekspert.

Hver fjerde danske virksomhed har lige så mange medarbejdere, der er sygemeldt med stress, nu, som de havde for to år siden, eller endda flere.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Avisen.dk har lavet blandt 459 danske virksomheder.

Det tal er alt for højt, mener organisationsrådgiver og trivselsekspert John Langford.

- Der er noget, der tyder på, at virksomhederne griber det her helt forkert an. Mange steder laver man en stresspolitik, når medarbejderne først er blevet sygemeldt med stress. De skulle hellere fokusere på at skabe trivsel ved at arbejde med tillid, retfærdighed og godt samarbejde, siger han.

En af de arbejdspladser, der har svært ved at få bugt med stress blandt medarbejderne, er Grindsted Landbrugsskole. Det fortæller forstander Lene Søholt Jacobsen.

- Vi oplever, at vi mangler penge i vores dagligdag, og det er medarbejderne enormt bevidste om. De er meget ansvarsfulde i forhold til at tage del i at få tingene til at løbe rundt. Der er en tendens til, at man prøver at klare tingene selv ved at løbe stærkere, og det øger presset på den enkelte, siger hun.

Bekymringer eskalerer

På Grindsted Landbrugsskole forsøger de at skabe trivsel, netop ved at arbejde med tillid, retfærdighed og samarbejde, som John Langford anbefaler.

- Men det er svært at arbejde med tillid, når man samtidig bliver nødt til at skære ind til benet, siger Lene Søholt Jacobsen.

Det kan John Langford godt genkende fra sit arbejde. Han hjælper virksomheder med at skabe trivsel, og så har han en privat praksis som psykoterapeut, hvor han behandler medarbejdere, der er gået ned med stress.

- De bekymrer sig om deres egne evner til at slå til, mange har mistet tilliden til, at de kan præstere noget på deres arbejdsplads. Jo hurtigere folk skal løbe, og jo færre ressourcer der er, jo mere eskalerer de her bekymringer, siger han.

Af de 459 virksomheder, som har deltaget i undersøgelsen, har 141 virksomheder medarbejdere, som er sygemeldt med sygdom, der tilskrives stress. Af dem svarer 111 virksomheder, at de har lige så mange eller flere sygemeldte nu på grund af stress i forhold til for to år siden. Undersøgelsen er gennemført af Avisen.dk i november 2017.