Ekspert: Løkke, Mette F. og de andre vil gøre stress til et valgtema

Stress blandt danskerne vil sandsynligvis rykke højere op på dagsordenen hos politikerne ved næste folketingsvalg. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Danskerne bekymrer sig lige så meget om stress som traditionelle emner i valgkampen som indvandring og velfærd. Derfor kan det meget vel blive et emne til næste valg, siger lektor i statskundskab.

I de seneste år har stress fyldt stadig mere i den offentlige debat. Og flere forskere og fagforbund har slået alarm over en decideret stress-epidemi i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsen følte hver fjerde dansker sig stresset sidste år.

I dag er stress ifølge danskerne det tredjestørste problem i landet kun overgået af traditionelle valgkamps-emner som indvandring og sygehusvæsenet, viser en ny måling Wilke har foretaget for Avisen.dk. 

Men danskernes store stress-bekymring har endnu ikke vundet indpas på den politiske scene, siger lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Martin Vinæs Larsen. Han er overrasket over målingen. 

LÆS MERE: Ekspert: Stress er ikke din skyld - det er konkurrencestatens

- Det er meget overraskende, for stress fylder jo ikke meget i den politiske debat. Det er interessant, at danskerne har det som et problem, der har så høj en prioritet, siger han til Avisen.dk.

Og med under et år til næste folketingsvalg kan danskernes interesse for stress betyde, at vi i løbet af vinteren eller næste forår kan se stress-paroler på partiernes valgplakater i landets lygtepæle.

- Hvis det vedbliver med at være højt på danskernes dagsorden, så kan man forvente, at det kommer til at spille ind i en valgkamp, hvor de politiske partier kommer med deres løsningsforslag på, hvordan man løser problemet, siger Martin Vinæs Larsen.

LÆS MERE: Sygeplejersken Inas hud boblede op af stress

LÆS MERE: 'Alarmerende' tal: Danskerne går ned med stress på stribe

Danskerne bekymrer sig, men stress prioriteres ikke særlig højt på Christiansborg. Er det et tegn på, at politikerne er ude af trit med befolkningen?

- Det er jo ofte den vej tingene går. Indvandring var noget, der bekymrede danskerne i lang tid før, det kom øverst på den politiske dagsorden. Så det er helt normalt, at det udvikler sig sådan. Partierne lader sjældent en mulighed for at profilere sig på et område gå forbi.

Tvivler på et stress-valg 

Martin Vinæs Larsen peger på, at partierne sandsynligvis vil komme op med hver deres løsningsforslag til at bekæmpe folkesygdommen. Højrefløjen vil sandsynligvis foreslå fradrag til hjælp i hjemmet, som Venstres gruppemand Karen Ellemann i Avisen.dk i dag peger på som en del af løsningen.

LÆS MERE: Ny måling: Stress er et af de største problemer i Danmark

Venstrefløjen vil derimod foreslå færre lukkedage i institutioner og bedre mulighed for deltidsjob, mener Martin Vinæs Larsen. 

Ifølge eksperten skal en stor del af forklaringen på, at stress er begyndt at interessere flere danskere, findes i, at det går rigtig godt i Danmark.

I folketingsvalgkampen i 2011 var økonomi og arbejdsløshed to af de hotteste emner, men i 2018 forholder det sig anderledes. Danmark er inde i en højkonjunktur, og der er flere i arbejde end nogensinde før. 

- Når man har et job, og det går godt med familiens økonomi, er det andre ting, man begynder at fokusere på. Og det ser ud til, at det er stress, der har indtaget den plads. Hvis man går seks eller syv år tilbage, var det billede fuldstændig vendt, siger Martin Vinæs Larsen, der dog vurderer, at næste folketingsvalg nok alligevel ikke kommer til at blive det store stress-valg. 

- Det mest sandsynlige er dog, at det er de sædvanlige emner, der kommer til at præge den næste valgkamp: Den nære velfærd, indvandring og flygtninge. Men måske med en fernis af stress i stil med, hvordan velfærdsstaten kan afhjælpe det.

LÆS MERE: Stressekspert om Løkke: Har ofret de offentligt ansattes arbejdsglæde på det ideologiske alter