Ekspert: Her er forligsmandens muligheder
Forligskvinde Mette Christensen har flere muligheder, når parterne mødes igen i dag. Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Der er flere mulige scenarier, når parterne her til formiddag mødes igen.

Når topforhandlerne for de offentligt ansatte og deres arbejdsgivere mødes igen tirsdag klokken 10, er der flere mulige udfald.

Det forklarer Bent Greve, som er arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.

- Den ene mulighed er, at hun allerede her klokken 10 siger, at nu kan vi ikke komme videre. Så bryder forhandlingerne sammen, og der kan udbryde storkonflikt på femtedagen, siger Bent Greve til Avisen.dk.

I går aftes blev forhandlerne sendt hjem fra Forligsinstitutionen uden at være blevet enige. Det var ikke lykkedes at finde en samlet aftale for stat, regioner og kommuner.

- Den anden mulighed, som forligskvinden har, er at se, om hun kan komme videre på det ene område og bruge det som løftestang for resten, fortsætter Bent Greve.

Ingen ved, hvad der foregår bag lukkede døre

Vælger hun dette, er det også en mulighed, at hun vælger at forhandle med parterne for det ene område og sende de andre hjem - altså tage et område ad gangen.

Endelig er der også den teoretiske mulighed, at forligskvinden har lavet en skitse med et samlet forslag, som hun vil fremlægge for parterne. Dette vurderer Bent Greve dog er usandsynligt, idet lærernes arbejdstid stadig er en stor knast, der ikke er løst.

Imidlertid kan der godt foregå meget bag de lukkede døre, som resten af Danmark ikke har indblik i, understreger han. Parterne kan på nogle områder således være tættere på hinanden end de lader ane udadtil, fordi målet stadig er at finde en samlet aftale.

Sosu'er, lærere og akademikere har erkendt, at de må stå sammen

Hvis forligskvinde Mette Christensen vælger at genoptage forhandlingerne, når parterne mødes klokken 10, er det fordi hun har en fornemmelse af, at parterne stadig rykker sig, og der stadig er noget at forhandle om, vurderer Bent Greve.

- Men så langt i forløbet kender alle efterhånden hinandens argumenter, så nu må det briste eller bære, siger han.

Selvom et eller to områder måske kan finde en aftale, er der fortsat udsigt til storkonflikt, hvis ikke der findes en aftale på alle tre områder på grund af musketéreden.

- Her har lønmodtagerne lært af tidligere perioder. Selvom sosu'en, læreren og den statsansatte akademiker kan have vidt forskellige interesser, har de erkendt, at hvis de ikke står sammen, risikerer de, at det er dem selv, der bliver kørt over næste gang, siger Bent Greve.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18