Ekspert forudser: Løkke og Løhde planlægger regeringsindreb
Der må være en politisk plan, for ellers ville det være et kæmpe nederlag for Moderniseringsstyrelsen, siger Anders-Peter Mathiasen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Eksperter ser paralleller til lærerkonflikten i 2013 i den nuværende overenskomstkonflikt. Journalist og forfatter Anders-Peter Mathiassen tror, der må være en plan om et lovindgreb fra regeringens side i forstående storkonflikt.

Ligger der en masterplan om lovindgreb i regeringens skuffe?

Det er spørgsmålet, som mange stiller sig selv, efter at Moderniseringsstyrelsen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner onsdag varslede lockout for omkring en halv million offentligt ansatte.

Det skriver Fagbladet 3F.

Under Helle Thorning-Schmidt (S) og Bjarne Corydons (S) ledelse i 2013 var der en plan om et regeringsindgreb, allerede før lærerne blev lockoutet, har flere kilder siden udtalt.

For arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, Aalborg Universitet, er det samme oplagt at spekulere i nu.

- Jeg har ikke svaret, men jeg kan konstatere, at regeringen har gjort det før. I 2013 tog man ikke hensyn til andre end sig selv, og man fik banet vejen for folkeskolereformen, siger Laust Høgedahl med henvisning til lockouten i 2013.

Anders-Peter Mathiasen, journalist og forfatter til blandt andet "Søren og Mette i benlås" om netop lærerkonflikten, kan også se paralleller til lærerlockouten.

- Mon ikke der er lagt en plan? Når Sophie Løhde (V) som regeringens forhandler åbenbart ikke har mulighed for at bøje sig en tøddel, så må det være fordi, de har en forventning om, at de kan vinde den. Og så må der være en politisk plan, for ellers ville det være et kæmpe nederlag for Moderniseringsstyrelsen, siger Anders-Peter Mathiasen.

Mikkel Mailand er lektor og forskningsleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet. Han ønsker ikke at komme med bud på, om der ligger en masterplan i regeringens skuffe - klar til at hive frem få dage efter en lockout eller konflikt bryder ud.

- Men det er klart, at det er ikke kun et spørgsmål, om der kommer et politisk indgreb, men også hvad indholdet bliver i sådan et indgreb. Det man skal huske på, er, at det er et politisk flertal og ikke regeringen alene, der skal stå bag et politisk indgreb, siger Mikkel Mailand.