Eks-præsidents rådgiver mistænkes for korruption
Tidligere toprådgiver, Ling Jihua, undersøges for korruption. Foto: Andy Wong/AP
Toprådgiver for Kinas tidligere præsident Hu Jintao bliver efterforsket i kampagne mod udbredt korruption.

Kinas regerende kommunistparti bebuder en efterforskning for korruption mod en tidligere toprådgiver for landets tidligere præsident Hu Jintao. Det sker på et tidspunkt, hvor præsident Xi Jinping har åbnet endnu en front i en omfattende kampagne mod bestikkelse i det kinesiske samfund.

I en kortfattet erklæring skriver det kommunistiske partis antikorruptionsorgan, at Ling Jihua er ved at blive efterforsket da han er mistænkt for at have "alvorlige krænkelser af disciplinen", hvilket plejer at være en klar henvisning til korruption.

Ling Jihua blev degraderet i september 2012, efter at hans søn ifølge kilder i partiet havde været involveret i en dødelige færdselsulykke med sin luksussportsvogn. Ifølge kilderne var der tre unge i sportsvognen, da den kørte galt. Mindst en af dem blev dræbt.

Bilen, der angiveligt var en Ferrari - var med i et sammenstød i Beijing i marts 2012.

Ulykken var en belastning for hele partitoppen, da det bestyrkede rapporter om, at den politiske elites børn levede et luksusliv hævet over hensyn til andre mennesker.

Avisen The South China Morning Post siger, at to unge kvinder blev alvorligt kvæstet ved ulykken, som er blevet forsøgt neddæmpet af Ling, hvilket har ført til yderligere kritik af ham.

Der er også bebudet undersøgelser af en bror til Ling.

Kampagnen mod korruption er intensiveret mens Xi har været ved magten og adskillige regeringsmedlemmer og erhvervsledere er blevet arresteret og varetægtsfængslet.

Landet er endnu ikke kommet sig over afskedigelsen af Bo Xilai, den politiske stjerne, hvis kone er blevet dømt for at have dræbt en britisk forretningsmand. Sagen anses for at være den første store skandale i Kina i to årtier.

/ritzau/Reuters