Egypten holder præsidentvalg før parlamentsvalg

Præsidentvalg i det urohærgede Egypten ventes at blive vundet af hærchefen, general Abdel Fattah al-Sisi.

Egypterne skal til præsidentvalg, før der vil blive holdt et parlamentsvalg, siger landets midlertidige præsident, Adly Mansour, i en tv-tale søndag.

Meddelelsen kommer dagen efter treårsdagen for den folkelige opstand, der tvang Hosni Mubarak fra magten. Årsdagen er blevet overskygget af blodige sammenstød, som på et døgn har kostet mindst 49 mennesker livet og såret omkring 250 andre.

Den af militæret indsatte regering siger, at de planlagte valg vil genoprette demokratiet i det uroplagede land sidst på året.

Det er en ændring af den politiske køreplan, som er blevet vedtaget efter militærets afsættelse af den islamistiske præsident Mohamed Mursi i juli sidste år.

Det kommende præsidentvalg ventes at blive vundet klart af hærchefen, general Abdel Fattah al-Sisi.

Hele 98,1 procent af de egyptiske vælgere stemte for en ny forfatning i denne måned. Valgdeltagelsen ved forfatningsafstemningen lå dog på lave 38,6 procent.

Forfatningen erstatter den grundlov, som blev indført i 2012 under Det Muslimske Broderskabs styre med Mursi i spidsen.

Mursi blev fjernet fra præsidentposten 3. juli sidste år af al-Sisi og militæret efter langvarig uro over hele landet.

Det Muslimske Broderskab boykottede folkeafstemningen om den nye forfatning, som giver egypterne større ytringsfrihed og flere rettigheder for kvinder.

Samtidig øger den magten til militæret, og egypterne kan - som i gamle dage - fortsat stilles for en militær domstol, hvilket er blevet kritiseret.

Uro og ustabilitet har præget Egypten, siden den mangeårige præsident Mubarak blev væltet ved revolutionen for tre år siden.

Politiet skød lørdag med tåregas og affyrede skud op i luften for at forhindre regeringsfjendtlige demonstranter i at nå frem til Tahrir-pladsen, som var centrum for opstanden, der brød ud 25. januar 2011 og endte med at vælte Mubarak måneden efter.

Men de tusinder af demonstranter, der befandt sig på pladsen, var mødt frem for med slagord at støtte general Abdel Fattah al-Sisi.

Men islamister havde samtidig opfordret til at bruge lørdagen til at gennemføre store demonstrationer mod militæret og regeringen.

Søndag dræbte bevæbnede mænd dræbte tre soldater i Sinai ved et angreb på en bus, hvorefter militæret udsendte advarsler om, at det vil "eliminere" Det Muslimske Broderskab, som det beskylder for at stå bag det meste af den politiske vold.

/ritzau/Reuters