Efter ulveangreb: Ny forening vil have "ulvefrit Danmark"
Så sent som onsdag mistede to får livet på en fårefarm i Idom. Modelfoto: Shutterstock/Ritzau Scanpix
"Ulvefrit Danmark" har indkaldt til stiftende generalforsamling.

Et nyt tilfælde af husdyr, som er blevet bidt ihjel eller ilde tilredt, kommer nærmest samtidig med, at "Ulvefrit Danmark" har indkaldt til stiftende generalforsamling.

Facebook-siden "Her er ulven i Danmark" beretter fåreavler Jørgen Blazejewicz fra fårefarmen Storålam i Idom ved Holstebro om en episode, som har kostet to får livet.

Episoden er sket ikke langt fra nogle ulveangreb, der for nylig har været hos mindre fårebesætninger ved Vemb og Bur, fortæller Jørgen Blazejewicz.

Der er i overført betydning således kastet frisk kød på bordet for de mildest talt mange utilfredse landmænd i store dele af Jylland.

Således skriver "Ulvefrit Danmark" i indkaldelsen til generalforsamlingen, hvor "ALLE ulvemodstandere er velkomne", at man vil "have et Danmark, hvor vi og kommende generationer kan færdes frit på engene, hederne, i skovene - i hele naturen ... uden at være bange for at møde en ulv", og "landmændene skal kunne drive deres virksomhed, uden at der skal etableres ekstra foranstaltninger imod en ulv eller en ulveflok".

Foreningen slutter indkaldelsen med: "Ulven hører ikke hjemme i et tæt befolket land."

Til Dagbladet Holstebro Struer har en af initiativtagerne til "Ulvefrit Danmark", Lys Rytter, for nylig sagt, at foreningens formål "er at sikre, at ulven ikke får fast base i Danmark":

- Jeg bor selv i det østjyske, men det afholder mig ikke fra at være bekymret over den udvikling, vi ser. Ulven vil formere sig, og den vil sprede sig yderligere, siger Lis Rytter, og fastslår, at foreningen skal være en interesseorganisation, der skal forsøge at påvirke politikerne, så ulven ikke får plads i den danske natur.

"Ulvefrit Danmark"'s stiftende generalforsamling foregår 16. april klokken 19.30 i Ørnhøj Hallen på Halkjærvej i Ørnhøj - midt mellem Ringkøbing, Herning og Holstebro.

Det ved vi om ulven i Danmark
 • Mindst otte ulve er beviseligt indvandret fra Tyskland til Danmark siden 2012.
 • En blev fundet død i Thy i 2012 og tre vurderes at være nulevende i Vestjylland og Nordjylland og have fået et kuld ulvehvalpe.
 • I slutningen af februar slog en DNA-prøve fast, at en ulv havde dræbt 21 får i Holstebro.
 • Danmark har siden 2014 haft en forvaltningsplan for ulve.
 • Forvaltningsplanen sikrer, at der kan udbetales erstatning til husdyrholdere, der får deres dyr angrebet af ulve.
 • Planen sikrer også, at der kan gives tilskud til etablering af ulvesikkert hegn i et afgrænset område i Vestjylland.
 • Antallet af ulveangreb på husdyr, som eksempelvis får og geder, har været stigende.
 • Sidste år blev der i årets første 10 måneder konstateret 20 ulveangreb. Det udløste en erstatning på i alt 94.556 kroner.
 • Til sammenligning var der i hele 2016 seks dokumenterede ulveangreb, der tilsammen udløste en erstatning på 16.950 kroner.

Kilder: Aarhus Universitet, Miljø- og Fødevareministeriet, Ritzau

UDVID

Det skal du gøre hvis du møder en ulv

Flere end 30 borgere fra landsbyerne Idom og Råsted i Vestjylland deltaget i Projekt Ulvedialog sammen med forskere fra Aarhus Universitet.

Det har ført til en række præcise og praktiske råd, der skal dæmpe frygten ved at være nabo til ulven. Her kan du læse mere om forskernes råd og om ulven:

 • Råd: Lad ikke børn gå alene i naturen, før de kan agere fornuftigt på mødet med en ulv.
 • Råd: Lad være med at løbe med høretelefoner, så du bliver uopmærksom på, hvad der foregår omkring dig.
 • Råd: Hvis du møder en ulv i naturen, som ikke løber væk, skal du lave larm og gå direkte mod ulven.
 • Råd: Du må ikke gå i panik og løbe væk, for på den måde kan du udløse ulvens jagtinstinkter.
 • Risikoen for, at mennesker bliver angrebet af ulve, er minimal.

Kilder: Aarhus Universitet, Ritzau. 

UDVID