Efter tragisk vandscooter-drab: Folk er ligeglade med politiets advarsel

Krimi
Udlejningsbåde med Langebro i baggrunden set en søndag i maj sidste år. Københavns Byret straffede en ung mand med to års fængsel for på vandscooter at have torpederet en lille udlejningsbåd i Københavns havn. Torsdag begynder ankesagen. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix)

Torsdag begynder ankesag om vandscooterulykke. Ny afspærring skal forhindre vandscootere i at sejle i havnen.

Den 6. maj sidste år endte det fatalt, da en vandscooter med høj fart susede rundt i Københavns havn.

Vandscooteren kolliderede med en båd med en gruppe af kvinder, der alle var udvekslingsstuderende fra USA. To unge kvinder blev dræbt.

Det er ulovligt at sejle vandscooter i Københavns havn. Alligevel er flere på vandscooter set i havnen de seneste måneder, fortæller ledende politiinspektør Allan Nyring fra Københavns Politi.

I maj og juni har Københavns Politi uddelt tre bøder til vandscootere, som er sejlet ind i Københavns havn.

- Ulykken var i frisk erindring sidste år, så der skete ikke så meget. Men allerede nu har vi set en i maj og to i juni. Derfor er vi bange for, hvad det ville føre med sig, hvis vi ikke lukkede af, siger politiinspektøren.

Han henviser til, at der i sidste uge blev opsat gitre, flydeafspærring og skilte ved den sydlige indgang i Sydhavnen. Det skal forhindre vandscooteres adgang til havnen. Afspærringen vil vare sæsonen ud og herefter blive evalueret.

Efter den dødelige ulykke blev den 25-årige fører af vandscooteren anholdt, og i januar blev han idømt to års fængsel i Københavns Byret.

Anklagemyndigheden har dog anket sagen, og den begynder torsdag i Østre Landsret. I byretten krævede anklageren fire års fængsel til den unge mand for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Afspærringen af den sydlige indgang er bare et af flere tiltag, som blev søsat efter den dødelige ulykke. Blandt andet valgte politiet at intensivere patruljeringen i havnen og lejede en båd til formålet.

- Vi patruljerer jævnligt. Generelt er folk rigtigt glade for patruljeringen, siger Allan Nyring.

Desuden har Folketinget vedtaget nye regler, som giver politiet bedre muligheder for at konfiskere fartøjer efter vanvidssejlads. De trådte i kraft 15. maj og gælder både vandscootere og mindre speedbåde.

Det var om aftenen 6. maj 2017, at den 25-årige mand bragede ind i båden. Amerikanske Leah Bell fra delstaten Louisiana blev 18 år. Linsey Malia fra delstaten Massachusetts blev 21 år.

Mens sagen mod den 25-årige fortsætter i Østre Landsret, har anklagemyndigheden valgt at acceptere, at syv andre vandscooterførere slipper med bøder på mellem 3700 og 11.700 kroner.

/ritzau/