Efter stort drama: Catalonien stemmer for uafhængighed

Cataloniens parlament har ved afstemning stemt for uafhængighed af Spanien. Forud for afstemningen var de catalanske oppositionspartiers medlemmer, som er imod løsrivelse udvandret fra parlamentet i Barcelona. (Foto: Foto: Albert Gea/Reuters)

Forud for forventet afstemning om uafhængighed i Barcelona er opposition udvandret fra parlamentet.

Cataloniens parlament har ved afstemning stemt for uafhængighed af Spanien.

Forud for afstemningen var de catalanske oppositionspartiers medlemmer, som er imod løsrivelse, udvandret fra parlamentet i Barcelona.

Det var nødvendigt med mindst 68 stemmer for uafhængighed.

Parlamentet har 135 medlemmer.

Løsrivelsespartierne havde anmodet om en hemmelig afstemning.

Parlamentet havde ved en afstemning først vedtaget en "forfatningsmæssig proces" om løsrivelse fra Spanien.

Uden for parlamentet jublede og klappede demonstranter, hver gang en stemme for "ja" til uafhængighed blev læst op af parlamentsformanden.

Titusindvis af tilhængere af uafhængighed strømmede til parlamentet før, under og efter afstemningen. Folkemængden sang nationalsangen kort efter afstemningen.

Partierne, der stemte for catalansk uafhængighed, har tidligere fremlagt et beslutningsforslag om at udråbe republikken Catalonien.

I Madrid opfordrer regeringen befolkningen til at forholde sig roligt i den usædvanlige situation.

- Jeg appellerer til alle spaniere om at forholde sig roligt. Lov og orden vil blive genetableret i Catalonien, skriver den spanske premierminister, Mariano Rajoy, på Twitter.

Den spanske regering forbereder sig på at overtage styringen af Catalonien. Det er et skridt uden fortilfælde.

Det spanske senat indledte et møde klokken 10.00 fredag.

Rajoy har i en tale til senatet bedt om, at forsamlingen enes om at skride til fyring af "præsidenten for den catalanske regering, hans vicepræsident og alle de regionale ministre".

Rajoy siger ifølge nyhedsbureauet AP, at han håber, at det kun vil være nødvendigt i kortere tid at underlægge Catalonien de skrappe begrænsninger.

Senatet skal tage stilling til en anmodning fra den spanske regering om at aktivere paragraf 155 i den spanske forfatning. Den kan, som Rajoy anmoder om, betyde, at den catalanske præsident, Carles Puigdemont, og hans regering sættes fra bestillingen.

/ritzau/