Efter retsdrama uden afgørelse: 3F maner til ro

Et stort antal taxichauffører var mødt op for at overhøre retssagerne. (Foto: Foto: Uffe Weng, Scanpix)

Dagens retsmøde i sagen om de seks Uber-chauffører slutter uden afklaring. Næste runde bliver først 17. juni.

Seks chauffører for den omdiskuterede kørselstjeneste Uber var i dag i Københavns Byret. Her var de tiltalt for at køre ulovlig taxikørsel, og sagerne har været ventet med spænding fra både taxibranchen, fagbevægelsen, Uber-støtter og selve Uber.

Endnu er der dog ikke sat punktum i sagen, som trak meget ud. Den fortsætter derfor 17. juni, hvor sagen formentlig kan afsluttes, oplyste dommer Grethe Jørgensen.

Sagerne trak især ud, fordi de to forsvarsadvokater Betina Engmark og Eddie Khawaja havde anmodet om en udsættelse af sagen og om, at sagen blev gjort til en domsmandssag med civile lægdommere. Efter timers processuelt tovtrækkeri stod det dog klart, at sagen ikke blev udsat, men at den dog skulle køre som nævningesag. En række nævninge var allerede klar, og derfor kunne afhøringen af de første fire Uber-chauffører begynde tirsdag eftermiddag.

Læs Avisen.dk's livedækning af retsmødet her

Tilfreds forsvarer

Afhøringerne af de fire tiltalte samt fire vidner i form af politiassistenter blev gennemført, men sagen bliver nu tidligst afgjort til juni.

Advokat Eddie Khawaja repræsenterer fire af de tiltalte chauffører. Hans anmodning om udsættelse af sagerne blev afvist, men han erklærede sig efterfølgende tilfreds med, at sagen først kan fortsætte til juni.

- Jeg synes fortsat, at sagerne virker noget uoplyste på nogle væsentlige punkter. Udsættelsen giver i hvert fald en mulighed for, at anklagemyndigheden kan få nogle flere oplysninger frem i sagerne, sagde han til Avisen.dk.

3F: Retfærdigheden skal nok ske fyldest

Selvom de seks sager formelt set er ganske simple bødesager, var fremmødet af taxichauffører, Uber-støtter og journalister stort. Derfor måtte sagen inden starten flyttes til en større retssal, hvor det dog også kneb med pladsen til de mange interesserede.

Blandt dem var Bo Weye, som er faglig konsulent i 3F Chaufførernes Fagforening, som organiserer de københavnske taxichauffører. Selvom fagforeningens medlemmer må vente næsten to måneder på klarhed, er han dog fortrøstningsfuld.

- Jeg er ikke overrasket over, at advokaterne forsøger at trække sagen i langdrag. Men jeg synes, at dommeren, anklageren og de indkaldte politibetjente var meget klare i spyttet, siger han til Avisen.dk.

"Franske tilstande"

Blandt de fremmødte taxichauffører talte enkelte om muligheden for demonstrationer mod Uber, mens en enkelt ikke ville afvise, at der kom "franske tilstande" med henvisning til de meget voldsomme demonstrationer, der har været imod Uber i blandt andet Marseilles og Paris.

Bo Weye opfordrer dog til at slå koldt vand i blodet.

- Det er svært at bede dem være mere tålmodige, for det har de allerede været længe. Men jeg vil opfordre til tålmodighed og til at tro på, at retssystemet nok skal træde i karakter. Retfærdigheden skal nok ske fyldest, mener Bo Weye.