Efter pres fra lærere: Nu er kommuner klar til at forhandle arbejdstid

- Der er ikke nogen emner, der ikke er til forhandling. Heller ikke for lærerne, erklærer Michael Ziegler. (Foto: Foto: Henny Christensen)

- Der er ikke nogen emner, der ikke er til forhandling. Heller ikke for lærerne, siger kommunernes topforhandler, Michael Ziegler.

Lærernes omstridte arbejdstidsregler kommer til forhandling igen, når de kommunale overenskomster skal fornyes til foråret. 

Danmarks Lærerforening har presset højlydt på for nye forhandlinger, efter at arbejdstidsreglerne blev fastsat ved lov som følge af et politisk indgreb i 2013.

Nu erklærer Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), sig også klar til at drøfte arbejdstid med lærerne. KL ser frem til overenskomstforhandlingerne for de 565.000 ansatte i kommunerne, understreger Ziegler.

- Og der er ikke nogen emner, der ikke er til forhandling. Heller ikke for lærerne, erklærer Michael Ziegler, der tirsdag talte på Danmarks Lærerforenings kongres i København.

Tilkendegivelsen fra KLs topforhandler kommer efter, at samtlige offentligt ansattes faglige organisationer har gjort fælles front og erklæret, at de bliver væk fra deres egne forhandlinger, hvis lærernes arbejdstid ikke kommer til forhandling. 

- Vi kan forstå, at alle organisationer bakker op om lærerne ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det gør selvfølgelig også indtryk på os, selv om vi ikke er enige i alle argumenter, siger Michael Ziegler.

At arbejdstiden nu ser ud til at blive et varmt emne ved forhandlingerne, er nemlig ikke ensbetydende med, at lærerne får deres krav igennem.

- Jeg tror, det står klart for enhver, at vi har nogle synspunkter omkring arbejdstid, som vi mener temmelig dybtfølt. Ligesom I også har det. Så det bliver ikke let. Og der er som bekendt ingen garantier for, at ens synspunkter bliver imødekommet i en forhandling, lød budskabet fra KLs topforhandler til lærerne på kongressen.

Op til kongressen har lærernes formand, Anders Bondo Christensen, skarpt kritiseret forhandlingsforløbet i 2013, der førte til sammenbrud, 25 dage med lockout og efterfølgende politisk indgreb, der ændrede lærernes arbejdstid markant.

Ifølge Bondo var det politiske indgreb planlagt længe inden, og forhandlingerne dermed reelt afmonteret. Bondo kritiserer også, at Beskæftigelsesministeriet ikke vil lade Danmarks Lærerforening få adgang til de beregninger, der dannede grundlag for det politiske indgreb. Beregninger, som KL bidrog til, da indgrebet skulle på plads.

Til Avisen.dk siger KLs topforhandler: 

- Jeg ved ikke, hvad det er, Bondo mangler at se. Han har fået adgang til det, han har kunnet få adgang til. Der er også nogle ting i samspillet mellem de faglige organisationer, som jeg heller ikke har fuld adgang til, siger Michael Ziegler. 

Han afviser også, at der var tale om aftalt spil tilbage i 2013:

- Det kan jeg ikke genkende. Jeg har om nogen været førstehåndsvidne til det, der er foregået, siger Michael Ziegler og henviser til 'timelange møder' i KL, hvor der blev diskuteret strategi.

- Også helt fremme ved målstregen, da vi diskuterede, om vi skulle lockoute. Det var ikke noget med, at der kom en sms fra nogen. Det var en lang diskussion i KLs bestyrelse, der førte til, at vi traf den beslutning, siger Michael Ziegler.