Administration 

Efter pres: Arbejdstilsynet ændrede pludselig holdning til farligt stof

Arkivfoto. (Foto: Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix)

Rockwool bekæmper, at potentielt kræftfremkaldende mineraluld kommer på kræftliste. Arbejdstilsynet er efter lobbypres vendt i sagen.

Landet over arbejder tusindvis af håndværkere med isoleringsmaterialet mineraluld, der også er kendt under producentnavnet Rockwool.

Gammel mineraluld har i årevis været i søgelyset for kræftrisiko, men bag kulisserne kæmper Rockwool en indædt kamp for at undgå, at produktet bliver omfattet af den danske kræftbekendtgørelse, der skal give ansatte den bedst mulige beskyttelse.

Fagbladet 3F kan nu med en aktindsigt fra Arbejdstilsynet give et afslørende indblik i, hvordan magtfulde kræfter i industrien forsøger at påvirke reguleringen af et stof, der er potentielt kræftfremkaldende.

- Det ligner lobbyisme af værste skuffe, siger lektor Steffen Foss fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om sagen.

Steffen Foss har speciale i regulering af kemiske stoffer, og han mener ikke, at det nuværende regelsæt for det omstridte isoleringsmateriale giver lige beskyttelse til alle.

- Det giver ingen mening, at nogle personer beskyttes mod gammel mineraluld på arbejdspladsen, fordi det kan være kræftfremkaldende, mens håndværkere, der er i direkte kontakt med stoffet, ikke har samme beskyttelse, siger lektoren.

Mineraluld produceret før 1997 er på EU’s liste over muligt kræftfremkaldende stoffer og har i mange år været en usædvanlig størrelse i dansk lovgivning.

Stoffet er nemlig omfattet af kræftbekendtgørelsen, men personer, der arbejder med “montering og nedrivning” af gammel mineraluld – altså håndværkere – er undtaget fra bekendtgørelsen.

I praksis er de mennesker, der er allermest udsat for den gamle og måske kræftfremkaldende mineraluld, altså ikke omfattet af kræftbekendtgørelsen.

Det ville Arbejdstilsynet i september sidste år gøre op med, og de indstillede derfor til Kræftrevisionsudvalget, at også montering og nedrivning skulle være omfattet af Kræftbekendtgørelsen.

Det ville betyde, at al den gamle mineraluld, der ligger i vægge, på lofter og under gulvene på hundredtusindvis af danske huse og bygninger ville få myndighedernes stempel som muligt kræftfremkaldende.

Men så gik industriens lobbyister i aktion.

I Kræftrevisionsudvalget sidder repræsentanter for både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden, og de to parter strides om reguleringen af gammel mineraluld. Mens EU vurderer, at mineraluld produceret før 1997 kan være kræftfremkaldende, mener WHO’s agentur for kræftforskning, IARC, imidlertid ikke, at der er belæg for at sige, at gammel mineraluld kan give kræft.

I oktober 2017 henvender tidligere kontorchef i Arbejdstilsynet Bent Horn Andersen sig til sin gamle arbejdsplads. Han sidder nu i Dansk Industri (DI) som chefkonsulent, og han vil have Arbejdstilsynet til at mødes med blandt andre Rockwool om sagen. Han understreger, at det har “skabt røre i branchen”, at Arbejdstilsynet er klar til at lade gammel mineraluld omfatte af kræftbekendtgørelsen.

Chefkonsulenten får banet vejen for et møde hos Arbejdstilsynet, hvor repræsentanter for både DI, Rockwool og glasuldproducenten Isover møder op.

Blandt dem er en chefkonsulent fra DI, der fungerer som sekretær i Mineraluldindustriens Brancheråd, og en nu forhenværende PR-mand fra Rockwool, der på LinkedIn sælger sig selv på sin evne til at ændre nationale reguleringer gennem lobbyarbejde.

14 dage senere, 12. december 2017, har Arbejdstilsynet ændret holdning og vil nu alligevel ikke lade håndværkerarbejdet med at montere og nedrive gammel mineraluld omfatte af kræftbekendtgørelsen.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få Arbejdstilsynet til at forklare, hvorfor de har ændret holdning i sagen.

Lektor Steffen Foss fra DTU understreger, at Arbejdstilsynet kan have gode grunde til at mødes med en part i sagen, men at det omvendt er problematisk, når magtfulde interessenter på den måde forsøger at presse deres vilje igennem.

- Det er en del af den danske model, at arbejdsmarkedets parter bliver inviteret med i arbejdet, når brugen af forskellige stoffer skal reguleres. Men det medfører også et krav om transparens, og det er et problem, hvis kun den ene part holder kaffemøde med Arbejdstilsynet eller får særbehandling.

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger har arbejdstagernes repræsentanter ikke været inviteret til et tilsvarende møde hos Arbejdstilsynet.

Professor Peter Munk Christiansen, der er ekspert i politisk lobbyisme og leder af Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, fremhæver, at Rockwool er en koncern med en betydelig magt.

- Rockwool er en stor aktør på et meget specifikt marked og en virksomhed, som der lyttes til. De har velvilje hos politikerne, fordi de genererer job, velstand og eksport. Når Rockwool reagerer, som de gør, handler det om at få ordet ”kræft” fjernet fra virksomhedens produkter af bekymring for, hvad det kan få af betydning for markedsandele, fremtidige produkter og eksport, vurderer Peter Munk Christiansen.

Hos Byggegruppen i 3F, der har knap 60.000 bygningsarbejdere som medlemmer, er næstformand Palle Bisgaard fortørnet over Arbejdstilsynets 180 grader vending i holdningen til regulering af gammel mineraluld.

- Det skriger til himlen, at gammel mineraluld er reguleret som kræftfremkaldende for nogle, men ikke for alle. Når EU vurderer, at det kan være kræftfremkaldende, og alle andre end bygningsarbejdere nyder et højt beskyttelseniveau, så er det kun naturligt, at vores kolleger i byggeriet bliver omfattet af kræftbekendtgørelsen, så de er bedst muligt beskyttet, siger han.

Arbejdstilsynets nye indstilling, efter mødet med mineraluldindustrien, er, at arbejdet med gammel mineraluld fortsat skal være undtaget fra kræftbekendtgørelsen, men med ekstra krav om instruktionspligt og kemisk arbejdspladsvurdering.

Steffen Foss fra DTU er enig i, at tvivlen om kræftrisikoen ved gammel mineraluld bør komme de ansatte til gode.

- Når der er videnskabelig uenighed om et stofs kræftfremkaldende virkning, så mener jeg bestemt, at der er grund til at anvende forsigtighedsprincippet, så tvivlen kommer arbejderne til gode, siger han.

Forsigtighedsprincippet er en juridisk størrelse i EU, der blandt andet gælder inden for miljø, sundhed og dyrevelfærd.

Det vil dog være op til en konkret vurdering, om det også kan gøre sig gældende i tilfældet med gammel mineraluld og andre potentielt kræftfremkaldende stoffer.

Kræftrevisionsudvalget arbejder er fortsat i gang med at revidere kræftbekendtgørelsen, og det er endnu uvist, hvordan arbejdet med gammel mineraluld vil blive reguleret.

Rockwool ønsker ikke at udtale sig om sagen, men henviser til interesseorganisationen Mineraluldindustriens Brancheråd.

Her fortæller formand Klaus Birk, at industrien har lagt vægt på vurderingen fra IARC, WHO's internationale kræftforskningsinstitut, som ikke længere mener, der er belæg for at klassificere gammel mineraluld som muligt kræftfremkaldende.

- Vi blev gjort opmærksom på, at der blev lagt op til, at gammel mineraluld skal omfattes af kræftbekendtgørelsen, og så fik vi et møde i stand med Arbejdstilsynet for at informere om vores syn på sagen, siger Klaus Birk.

Chefkonsulent Bent Horn Andersen fra DI siger til Fagbladet 3F, at han blot har passet sit arbejde.

- Det er medlemsvirksomhederne i DI, der betaler min løn. Når de henvender sig, formidler jeg gerne en kontakt, så de har mulighed for at fremlægge deres synspunkter for myndighederne. Det er en del af mit job, siger han. 

Fagbladet 3F

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fem savnes efter

hyttebrand på norsk ø

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet  

billede af Morten Østergaard
Kendte

Morten Østergaard

mister endnu en titel

Sammenkopieret billede af Beverlyhills 90210 og John Reilly  med datteren Caitlin Reilly
Kendte

Serie-veteran er død - spillede med i Beverly Hills 90210, Dollars og Dallas

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

Donald Trump ses afbilledet på siden af varevogn
Nyheder

Twitter får tærsk

efter Trump-lukning

billede af Donald Trump som ser utilfreds ud
Nyheder

Trump tager
ansvar

for optøjer

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

billede af en kontorstol
Livsstil

Har du haft svært ved at finde, det du søgte?