Efter knoglebrud og operation: Ghita Nørby siger nej til hjemmehjælp
Det går rigtig godt med Ghita Nørby efter hofteoperationen i december. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Ghita Nørby er godt i gang med genoptræningen efter sin hofteoperation i december. Faktisk går det så godt for den 82-årige skuespiller, at hun har takket nej til hjemmeplejen. De skal hjælpe de rigtigt syge, mener hun.

I december faldt og brækkede Ghita Nørby hoften. Siden bookede hun et genoptræningsforløb på det mondæne privathospital Kysthospitalet Care i Skodsborg. Det var ikke nogen videre succes, har hun siden fortalt. 

Efterfølgende har Ghita Nørby genoptrænet i sit hjem. I første omgang var det planen, at den 82-årige skuespillerinde skulle hjælpes af den kommunale hjemmepleje, men dem har hun takket pænt nej til. De skal bruge tiden på dem, der er rigtigt syge.

- Jeg træner, som jeg skal. Det er ikke nødvendigt med hjemmepleje. Jeg klarer mig selv, og der er andre, der har mere brug for det. De har så mange syge mennesker, at de ikke skal bruge tid på mig, siger Ghita Nørby til Avisen.dk og fortsætter:

- Vi ved alle sammen, hvor stort et arbejde de gør. De er så søde. Fred være med dem og alt mulig hjælp til dem. Jeg har bare sagt til dem, at de skal bruge tiden på at passe de rigtigt syge, siger Ghita Nørby.

Ghita Nørby har medvirket i et utal af film og teaterstykker, men er nok især kendt for hendes rolle som Ingeborg Skjern i tv-serien 'Matador'. På trods af sine 82 år og en nylig hofteoperation, er hun stadig frisk og rørig.

Genoptræningen foregår i ro og mag, og Ghita Nørby kan så småt mærke, at hun nærmer sig fuld kraft igen. 

- Jeg har egen fysioterapeut, og jeg går til pilates, træner selv og så videre. Man får et godt system fra hospitalet, hvor der er øvelser, man kan lave. Jeg holder mig selv i gang og ligger ikke bare i min seng og glor TV. Jeg vandrer rundt, og jeg kan også køre bil. Jeg er faktisk på mærkerne igen. Der mangler bare lidt styrke i mit højre ben, fortæller hun.

Tog hurtigt hjem

Tirsdag skrev hun et debatindlæg i Politiken om oplevelsen på privathospitalet i Nordsjælland. Hun tog hjem efter bare et døgn.

- Jeg kom lynhurtigt hjem. Jeg har det glimrende her i mit hjem, jeg kører bil og er ved at komme mig. En hofteoperation tager jo lidt tid. Men jeg har det godt, og det varer ikke længe, før jeg er helt klar. Jeg har kun en krykke tilbage, siger Ghita Nørby.

Tirsdag uddybede hun oplevelsen på privathospitalet i BT. Her fortæller hun, at hun forventede meget mere af stedet, og at værelset mindede om en celle for forbrydere.

Da Avisen.dk får fat i Ghita Nørby, griner hun og fortæller, at hun ikke har fået læst artiklen i BT. Spørger man hende, har hun har lagt tiden på privathospitalet bag sig.

- Det var jo bare mine humoristiske småskriblerier i Politiken. Mere er der ikke i det, siger Ghita Nørby.

Det er vigtigt for hende at understrege, at det hele er skrevet humoristisk, og at hun bestemt ikke er sur.

Er ikke en diva

Til BT siger administrerende direktør på Kysthospitalet Care, Michael Schou Rasmussen, at 'VIP-gæster' nok forventer luksus, men at stedet ikke er et femstjernet hotel, men snarere et hospital. Han mener bestemt ikke, at det er sjov og ballade med debatindlæg og utilfredse kunder. Det forstår Ghita Nørby godt.

- Han skal jo også forsvare sit og sig, og det har jeg ikke noget imod, han gør. Som jeg også skrev - det var jo weekend, og der var ikke nogen. Det kunne de bare have sagt, og så var jeg ikke kommet, siger hun.

Michael Schou Rasmussen mener, Ghita Nørby er lidt for fint på den, og at hun desuden er en diva. Da Ghita Nørby hører det, bryder hun i en stor latter.

- Så ved han ikke, hvad diva betyder. Det betyder en trækhest. Men jeg vil slet ikke have noget med dem at gøre. Hvorfor sender de ikke bare nogle blomster? Det er det eneste, jeg synes, siger Ghita Nørby.

Han siger til BT, at han beklager oplevelsen, og gerne vil give dig pengene tilbage.

Det var venligt af ham. Det var jo mange penge, de ville have for ingenting, skraldgriner Ghita Nørby.