Dykkere finder sort boks fra AirAsia-fly

Mysteriet om AirAsia QZ8501's styrt i Javahavet er tættere på en opklaring med fundet af flyets sorte boks.
AirAsia-flyets haleparti med den vigtige sorte boks er blevet fundet på dybt vand.
AirAsia-flyets haleparti med den vigtige sorte boks er blevet fundet på dybt vand. Foto: Adek Berry/AP

På 30 meters dybde har dykkere fundet en af de sorte boks fra det AirAsia Airbus A320-fly, der kort inden nytår styrtede i Javahavet med 162 om bord, oplyser de indonesiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det er dog ikke lykkedes bjærgningsmandskabet at få boksen op til overfladen, da den sidder i klemme mellem to flydele, oplyser de indonesiske transportmyndigheder. Først mandag vil det blive forsøgt at bjærge boksen.

Fundet af boksen er vigtig for efterforskningen af, hvad der gik galt under AirAsia rute QZ8501's flyvning fra den indonesiske by Surabaia til Singapore, da flyet pludselig forsvandt fra radaren.

Lokaliseringen af den sorte boks sker dagen efter, at flyets haleparti lørdag blev hentet op fra havbunden. Det viste sig, at flyets dataoptagere ikke var at finde på deres pladser i halepartiet.

Efter bjærgningen af halen fortsatte boksene med at udsende lydsignaler fra den mudrede havbund. Signalerne kom angiveligt fra et område en til fire kilometer fra det sted, hvor halepartiet blev lokaliseret.

Data fra et flys sorte bokse giver havariefterforskere væsentlige oplysninger om den kæde af begivenheder, der fører til en ulykke, ligesom der også er mulighed for at finde den grundlæggende årsag til et styrt.

Søgningen efter de sorte bokse er altid et kapløb med tiden, fordi enhedernes batterier kun er beregnet til at udsende lydsignaler i 30 dage. I dette tilfælde var tidsfaktoren ikke så kritisk, da dele af vraget relativt hurtigt blev fundet efter styrtet 28. december.

Suryadi Supriyadi, der er chef for bjærgningsoperationen, sagde lørdag ifølge nyhedsbureauet dpa, at sonarudstyr også har opdaget et stort objekt i samme område, som den sorte boks blev fundet.

Mange af ofrene fra styrtet befinder sig formentlig fortsat i flyets kabine. Indtil videre er kun 48 af de 155 passagerer og syv besætningsmedlemmer blevet bjærget.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.