Dronning Margrethe: Sådan husker jeg befrielsen

Kongelige
Selv om det i dag er 75 år siden, husker dronning Margrethe tydeligt befrielsesaftenen. (Foto: Ritzau Scanpix)

Den 4. maj 1945 var dronning Margrethe en lille på. Men hun husker alligevel tydelig befrielsesaftenen

Amalienborg, maj 1945. Den lille prinsesse Margrethe er egentlig blevet lagt i seng, men bliver efter kort tids søvn vækket af en jublende folkemængde, der strømmer mod slottet i det indre København.

Margrethe er på det tidpunkt fem år gammel, og hun undrer sin over de mange mennesker. For slotspladsen er egentlig afspærret af frygt for, at tyskerne vil indtage den.

Men denne aften ender ”de fem forbandede år”, da frihedsbudskabet kl 20.36. annonceres fra London, og folket vil fejre friheden med deres kongehus.

Den fem-årige prinsesse hilser på frihedskæmperne, der bevogter Amalienborg. Ritzau Scanpix

I dag er det præcis 75 år siden, og dronningen husker tydeligt aftenen. Det fortæller hun om i en lille video, Kongehuset har delt på Instagram.

- Så kom min far og mor (kong Frederik IX og dronning Ingrid, red.) op og hentede mig ned i dagligstuen, og så fik jeg en citronsodavand. Og det var bestemt ikke noget, jeg fik ret meget af som barn. Far sagde: "Det er freden. Nu er krigen slut", fortæller regenten blandt andet.

- Jeg kunne mærke, at folk var begejstrede og lykkelige. Fordi jeg kunne huske den aften så præcist, så har besættelsestiden betydet noget for mig hele mit liv, mener dronning Margrethe.

Se opslaget fra kongehuset neden for.

© Kongehuset