Droner smugler ulovlige genstande ind i fængsler: Betjente er magtesløse
I mindst to tilfælde er der ifølge Kriminalforsorgen brugt droner til at smugle ulovlige genstande ind i danske fængsler Foto: Colourbox/Free
Der er i mindst to tilfælde blevet smuglet ulovlige genstande over fængselsmure med droner.

I mindst to tilfælde er der ifølge Kriminalforsorgen brugt droner til at smugle ulovlige genstande ind i danske fængsler.

Det skriver DR, som har fået aktindsigt i en række dokumenter. Det er blandt andet et brev fra Kriminalforsorgen til Erhvervsstyrelsen i marts 2015.

- Kriminalforsorgen er vidende om, at der i to tilfælde har været anvendt droner til at fragte ulovlige genstande ind i vores institutioner.

- Dette sker, selv om reglerne for brug af droner i nærheden af beboede områder og veje er ret restriktive, står der i brevet.

Kriminalforsorgen udtrykker i brevet bekymring for, at de små fjernstyrede luftfartøj hele tiden bliver billigere at anskaffe sig.

Hvilke ulovlige genstande, der er blevet smuglet over fængselsmurene, fremgår ikke af brevet. Kriminalforsorgen har heller ikke ønsket at stille op til interview, men skriver sikkerhedschef i Kriminalforsorgen Lars Brysting i en skriftelig kommentar til DR:

"Vi står selvfølgelig ved det, der står på skrift i aktindsigten. Men vi kan ikke kommentere på konkrete tilfælde. Det er et område, vi interesserer os for, men vi kan ikke kommentere, hvad vi eventuelt har gjort eller ikke gjort."

Tæt på umuligt at forhindre

Ifølge Bo Yde Sørensen, som er forbundssekretær i Fængselsforbundet, er det stort set umuligt for fængselsbetjentene at forhindre, at kriminelle smugler ulovlige genstande ind i de danske fængsler med droner. 

- Droner er billige og lette at anskaffe. Derfor er det forholdsvis simpelt, hvis man har intentioner om at smugle ting ind i vores institutioner, siger Bo Yde Sørensen til Ritzau.

Selv om der lige nu kun er tale om to kendte tilfælde, er forbundssekretæren overbevist om, at problemet er større.

- Når vi kender to tilfælde, er det naivt at tro, at der kun er to tilfælde, siger han og fortsætter:

- Det er ikke så afgørende, om det er sket to gange eller 50 gange. Den dag det forkerte bliver fløjet ind, og de forkerte indsatte får det i hænderne, har vi problemet.

Bo Yde Sørensen frygter for konsekvenserne.

- Det værst tænkelige scenarie er, at der bliver fløjet våben ind i de institutioner, hvor vi har nogle særlige sikkerhedsmæssige hensyn at tage. Konsekvensen vil være fuldstændig uoverskuelig, siger han.

Kræver tekniske løsninger

Det vil ifølge forbundssekretæren kræve tekniske løsninger, hvis de små og hurtige droner skal stoppes.

- Vi har ikke fysisk mandskab til at holde øje med dronerne. Nogle af vores institutioner er så store, at det vil kræve så meget personale, at det simpelthen er urealistisk at forestille sig, siger han.

En mulighed vil være at anvende de såkaldte spotjammere, som udsender bølgesignaler og kan stoppe dronerne, før de kommer ind på fængslernes område.

Men jaming er ulovligt og kræver en særlig tilladelse. Ifølge forbundssekretæren er Kriminalforsorgen i gang med forarbejdet til at ansøge om at få tilladelse.

Store problemer med indsmugling

De danske fængsler har store problemer med indsmugling af blandt andet mobiltelefoner.

Justitsminister Søren Pind (V) har i januar igangsat en redegørelse, som skal afdække, hvordan fire ud af de fem personer, som er varetægtsfængslet i forbindelse med terrorsagen i København, har haft adgang til mindst syv mobiltelefoner, mens de har siddet fængslet.

/ritzau/