Drama bag lukkede døre i toppen af dansk fagbevægelse
Fredag formiddag er der ekstraordinære kongresser i både LO og FTF for at stemme om ny hovedorganisation. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Både LO og FTF er her til formiddag i gang med ekstraordinære kongresser for at stemme ja eller nej til en helt ny hovedorganisation. Især i FTF er der spænding. Formand for lille fagforening går på talerstolen for at overbevise om, at det er bedst at sige nej.

Dansk Metals formand Claus Jensen, 3F-formand Per Christensen og andre LO-delegerede gik til venstre. 

Sygeplejerskernes formand Grete Christensen, socialrådgivernes formand Majbrit Berlau og andre FTF-delegerede gik til højre, da de gik ind i Odense Koncerthus fredag morgen.

Og lige nu sidder mere end 600 topfolk fra fagbevægelsens to hovedorganisationer LO og FTF bag lukkede døre i hver deres sal i Odense Koncerthus for at drøfte en muligvis historisk beslutning. 

Læs også:Fredag 13. april bliver historisk dag i dansk fagbevægelse

På LO-kongressen begyndte en fuld sal, hvor samtlige 400 delegerede er troppet op, med at synge arbejderbevægelsens ikoniske kampsang over dem alle, 'Internationale'.

Derefter er formand Lizette Risgaard gået på talerstolen for at holde en brandtale, der skal sikre et flertal for at opløse LO og i stedet smede sig sammen med FTF til en ny stærk hovedorganisation.

Efter at 3F torsdag besluttede at stemme ja til en fusion, er der ikke noget drama længere i LO, og derfor er der ifølge kilder heller ikke den store debatlyst på LO's kongres.

LO-formand Lizette Risgaard skrev i et tweet tidligt fredag morgen:

- Ingen tvivl om at hvis vi i dag bliver 1,5 mio medlemmer i større og stærkere fællesskab, så vil det medføre endnu større politisk indflydelse til gavn for lønmodtagerne i Danmark.

Næstformand i FOA Mona Striib kalder kongressen for en spændende begivenhed.

- Det er et stort øjeblik. Jeg håber meget, at vi kommer ud i eftermiddag med store smil på læberne, fordi vi har fået en ny hovedorganisation, siger hun til Avisen.dk.

Sommerfugle i maven

Helt anderledes ser det ud på FTF's kongres. Her har formand Bente Sorgenfrey ikke helt så meget ro på.

- Jeg har sommerfugle i maven, men jeg håber, de får lov at flyve glade ud i forårsvejret. Går det, som jeg håber, vil 1,5 millioner lønmodtagere få en ny stærk stemme i samfundet. Sammen kan vi endnu bedre sikre lønmodtagerne politisk indflydelse lokalt, nationalt og europæisk. Det vil også give mere forhandlingsstyrke i overenskomstsystemet, sagde Bente Sorgenfrey, umiddelbart før hun gik ind bag lukkede døre. 

Mandefald af delegerede

Der er 233 delegerede på FTF-kongressen, men kun 219 delegerede er mødt op. De tomme stole giver panderynker hos ja-sigerne, for det gør afstemningen klokken 11.30 endnu mere nervepirrende. 

Der skal to-tredjedels stemmer til for at en fusion bliver virkelighed, og lige nu kan nej-sigerne næsten mønstre en tredjedel af stemmerne. Både Finansforbundet, PROSA, Konstruktørforeningen og Ergoterapeutforeningen fastholder deres modstand mod den nye hovedorganisation. 

- Det bliver bare en større organisation, hvor vi bliver mindre, og så bliver det dyrere. Det er ikke nogen fordel for Ergoterapeutforeningen at skulle betale mere for at være medlem af en kæmpe organisation. Det er en fordyrelse, som vi siger nej til, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen, til Avisen.dk.

Talerrækken er lang i FTF, oplyser kilder i den lukkede sal til Avisen.dk.

Dramaet er så tæt i FTF, at der er hyret et revisionfirma til at tælle stemmerne op.

Cirka klokken 12 i dag offentliggøres afstemnings-resultaterne på de to kongresser. Hvis det bliver et ja hos både LO og FTF, er der allerede i eftermiddag klokken 14.30 stiftende kongres i den nye hovedorganisation.