Dræbte to mænd for 33 år siden: Bliver i fængsel

Naum Conevski (i midten), der er idømt fængsel på livstid for dobbeltmord på Femøren på Amager i København, bliver ikke løsladt. Østre Landsret har stadfæstet byrettens afvisning af hans ønske om prøveløsladelse. Arkivfoto af Naum Conevskis anholdelse. (Foto: Foto: Mini Wolff/arkiv/Scanpix)

Naum Conevski, der er dømt for dobbeltmord på Femøren, bliver ikke løsladt. Østre Landsret stadfæstede mandag byrettens afvisning af hans ønske om prøveløsladelse.

Conevski har i mere end 33 år siddet fængslet for drabet på en 16-årig dreng og hans 20-årige kammerat på Femøren på Amager i København i maj 1984.

De to unge, der var på campingtur med en tredje ven, blev dræbt med nakkeskud.

Vennen på 16 år slap uskadt væk. Kun hans jakke blev gennemboret af et skud fra pistolmanden.

Efter de mange års afsoning har den nu 68-årige Naum Conevski ønsket at blive løsladt på prøve og blive sendt til hjemlandet, Makedonien. Her bor hans kone, børn og børnebørn.

I maj afviste Københavns Byret hans ønske om at komme ud på prøve.

Naum Conevski kærede byrettens afgørelse, i håb om at Østre Landsret ville se anderledes på sagen. Men landsretten er enig med byretten i, at han ikke skal løslades.

Conevski, der på tidspunktet for den meningsløse forbrydelse var taxichauffør, blev idømt livsvarigt fængsel for dobbeltdrabet og for drabsforsøg.

Han blev også dømt for to røverier og for at have voldtaget to kvinder i 1979 og 1981. Der var tale om kvinder, som han havde kørt hjem i sin taxi.

I voldtægtssagen fra 1981 var han tidligere blevet dømt. Men efter en aviskampagne var sagen blevet genoptaget, og i februar 1984 - altså kun få måneder før dobbeltdrabet - var han blevet frifundet for voldtægt og løsladt.

Under afsoningen af livstidsdommen blev Conevski erklæret sindssyg og anbragt på Sikringen, hvor man anbringer de farligste sindssyge kriminelle. Den lå tidligere i Nykøbing Falster, men er flyttet til Slagelse.

Senere blev farlighedsdekretet ophævet, og han blev overført til Sct. Hans i Roskilde, hvor han nu er anbragt på en lukket afdeling.

Her vurderer lægerne, at han er stabil og har været det længe.

Flere gange har myndighederne undersøgt, om det er forsvarligt at overføre ham til Makedonien.

Men disse vurderinger har ikke overbevist Østre Landsret om, at Naum Conevski kan prøveløslades og sendes hjem.

Conevskis advokat, Bjørn Elmquist, siger til DR, at hans klient er skuffet over afgørelsen, og at de to nu sammen vil overveje, om de vil prøve at få sagen for Højesteret.

- For mig at se er det juridisk set en meget principiel sag, for med 33 år og tre måneder er min klient den person, der har siddet spærret inde i længst tid siden Anden Verdenskrig, siger Bjørn Elmquist til DR.

/ritzau/