DR vil lukke tv-kanal
Generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn, er klar med planen for, hvordan DR skal slankes. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Det er DR's ambition at lukke tv-kanal og styrke streamingtjenesten i den kommende medieforligsperiode.

DR vil lukke flere tv-kanaler i forbindelse med det kommende medieforlig, som Folketingets politikere inden længe skal til at forhandle.

Kanalerne skal fremover alene være tilgængelige på DR's streamingtjeneste, DR TV, fordi det kun er få af seerne, som ser kanalerne på almindeligt tv.

Det skriver public service-institutionen på sin hjemmeside.

Det drejer sig om børnekanalen DR Ultra, som DR allerede på forhånd har meldt ud skal lukkes 1. januar 2018, og ungdomskanalen DR3, oplyser DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.

- Vi forventer, at det vil være relevant at kigge på, om DR3's målgruppe er blevet så digital, at det vil være relevant at lukke kanalen, siger generaldirektøren.

Hun understreger, at alle programmerne, som DR3 har haft stor succes med, kommer til at fortsætte.

- Vi kommer til at lave alle de programmer, som vi er så stolte af, men bare i et digitalt univers.

Maria Rørbye Rønn slår fast, at det ikke på nuværende tidspunkt "på nogen måde" er relevant at diskutere, hvorvidt DR1 og DR2 udelukkende skal være digitale. Kanalernes målgruppe ser nemlig stadig flow-tv i stor stil.

En af DR's ambitioner er også at udvikle streamingtjenesten, så den adskiller sig fra kommercielle streamingtjenester.

Eksempelvis skal en public service-algoritme guide seerne videre til indhold, "der overrasker og udfordrer, så tjenesten fungerer som et helstøbt public service-tilbud".

- De store giganter som Netflix, Google og Facebook sætter sig simpelthen på folks tid og opmærksomhed, siger Maria Rørbye Rønn.

- Derfor har vi taget en beslutning om, at vi skal trække i en anden retning.

Samtidig skal ressourcerne prioriteres anderledes.

- Vi vil lave større satsninger, hvor man samler kræfterne, så man får færre minutter, men højere kvalitet. Det tror vi er vejen frem i en verden, hvor presset fra udenlandske aktører er så stort, som det er.

Med kulturminister Mette Bock (LA) i spidsen vil regeringen, inden forhandlingerne om medieforliget går i gang, komme med et konkret forslag til, hvordan DR skal se ud i fremtiden.

I regeringsgrundlaget står der, at DR skal fokuseres og beskæres.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, har meldt ud, at han ønsker at afskaffe licensen og spare 25 procent af DR's budget.

Besparelsen skal hentes i den periode, det næste medieforlig kommer til at løbe over. Det svarer til cirka 900 millioner kroner.

- Vi kommer med de her ambitioner inden forhandlingerne, fordi det er vigtigt at vide, hvad vores ambitioner er, siger Maria Rørbye Rønn.

- Vi vil gerne tage et ansvar for at lave dansk kvalitetsindhold til hele befolkningen.

/ritzau/