Dorthe har fem børn og fuldtidsjob: Har dårlig samvittighed over alt det, jeg burde

For tiden har Dorthe Rasmussen barsel og mere overskud. Men generelt har hun - som så mange andre forældre - dårlig samvittighed over ikke at være mere sammen med sine børm. (Foto: Foto: Privatfoto)

Alle har en holdning til, hvad forældre bør gøre, og ens egne forventninger til sig selv er høje. Det giver dårlig samvittighed, fortæller Dorthe.

Hun burde lave økologisk babymad fra bunden, for det ved hun jo godt er sundest. Hun burde også give sine børn en kortere dag i institution og være mere sammen med dem. Og de burde gå til mere sport.

Dorthe Rasmussens liv er fyldt med "burde". Hun er en af de mange forældre, som ofte føler dårlig samvittighed over ikke at være mere sammen med børnene.

Ny undersøgelse: Forældre plages af dårlig samvittighed

- Jeg er tit splittet. Selvfølgelig har jeg selv valgt at få fem børn, men når man har fuldtidsjob, er der tit ikke overskud til at lave noget med dem, når man kommer hjem, og det er rigtigt ærgerligt. Jeg ville gerne bruge mere tid på dem, men tit er jeg så kvæstet, at jeg ikke rigtigt orker så meget, siger Dorthe Nanberg Rasmussen til Avisen.dk.

Stort tema: Har vi tid nok til børnene?

Avisen.dk sætter fokus på samvær, udfordringer og dilemmaer i familielivet gennem generationer.

Ny undersøgelse: Forældre plages af dårlig samvittighed

Caja sendte baby på seks måneder i vuggestue: Nærmest pinligt at have det skidt med det

UDVID

Madpakker, ballet og karate

36-årige Dorthe Rasmussen bor i Søborg og arbejder som laborant på et hospital. For tiden er hun på barsel med sit yngste barn på fem måneder. Derudover har hun og hendes mand to børn på syv og otte år, og så har hun to børn fra et tidligere forhold på 12 og 15 år, som også bor hos dem.

Som Ugebrevet A4 i dag skriver, har mange danskere indtryk af, at vi er mindre sammen med vores børn i dag end tidligere, og især mange mødre har dårlig samvittighed over ikke at bruge mere tid på børnene. Også selvom eksperter og undersøgelser siger, at vi bruger mere tid på børnene nu end tidligere.

Når Dorthe Rasmussen ikke er på barsel, føler hun tit, at hverdagen er et logistisk puslespil, hvor hun og manden skiftes til at hente børn og købe ind, og hvor børnene skal køres til ballet og karate om aftenen, og der skal smøres madpakker, gøres rent og vaskes tøj.

Økologisk babymad fra bunden

Men det handler også om egne og andres forventninger til, hvad man skal som en god mor, som lurer i baghovedet som en løftet pegefinger, fortæller Dorthe Rasmussen. Ifølge eksperter har forventningerne til den gode forælder ændret sig meget de seneste årtier, og det kan Dorthe Rasmussen nikke genkendende til.

- Jeg synes, forventningerne er blevet højere, siden jeg fik min ældste for 15 år siden, fortæller hun, og fortsætter:

- Hvis børnene for eksempel ikke går til noget i fritiden, får man dårlig samvittighed, for man ved jo godt, at det er sundest, og folk kan godt finde på at bemærke det. Jeg er også med i nogle forældregrupper på Facebook, hvor mange er hjemmegående, og der går det meget op i, hvad man skal lave med sine børn og hvordan ens hjem er.

- Der får man for eksempel at vide, at det er bedst at lave økologisk babymad fra bunden. Mange har svært ved at forstå, at man ikke prioriterer børnene mere. Selvfølgelig kan man sige, at man ikke skal tage sig af hvad andre tænker, men det ligger bare alligevel i baghovedet.

Det bør være okay at slappe af og spise pizza

Når Dorthe Rasmussen har tid og overskud, laver hun og manden noget kreativt med børnene eller går en tur i skoven.

- Men tit når vi endelig har fri, bliver børnene slæbt rundt til en masse forskellige ting, vi ikke når i hverdagene. Det kan være familiefødselsdage, men tit er det også bare noget med, at vi skal ud og opleve noget, fordi vi måske ikke føler, at vi fik nok ud af ferien.

- Ens egen forventning til sig selv er faktisk det sværeste. Jeg tror, børnene tit synes, det er lige så hyggeligt bare at være hjemme og spise popcorn. Der tror jeg, vi skal blive bedre til at tænke, at det også er okay bare at rive en kalenderdag ud og slappe af og spise pizza, siger Dorthe Rasmussen.