Dom til journalister i Myanmar udløser udbredt fordømmelse

Relatives of Reuters journalist Kyaw Soe Oo react while waiting for the verdict at Insein court in Yangon (Foto: Myo Kyaw Soe/Reuters)

FN kræver fængselsdømte journalister frigivet i Myanmar, mens Reuters-chef kalder dommen grundløs.

To journalister fra det britiske nyhedsbureau Reuters blev mandag idømt syv års fængsel ved en domstol i Myanmar for brud på landets love om statshemmeligheder.

Dommen har udløst store protester fra det internationale samfund.

* Erklæring fra EU's udenrigstjeneste:

- EU kræver en øjeblikkelig og betingelsesløs løsladelse af to fængslede Reuters-journalister. Dommen til dem undergraver mediernes frihed, offentlighedens ret til information og udviklingen af et retssamfund i Myanmar.

* Knut Ostby, talsmand for FN i Myanmar:

- Wa Lone og Kyaw Soe Oo bør vende hjem til deres familier og fortsætte deres job som journalister. Vi opfordrer stadig til, at de bliver løsladt.

* Stephen J. Adler, chefredaktør for Reuters:

- I dag er en trist dag for Myanmar, Reuters-journalisterne Wa Lone og Kyaw Soe Oo og pressen overalt. Uden nogen beviser om ulovligheder og trods overbevisende beviser om en politifælde har dagens kendelse dømt dem til fortsat tab af deres frihed. Dette er et kæmpe skridt tilbage for Myanmars overgang til demokrati.

* Trine Christensen, Generalsekretær Amnesty International Danmark:

- Dagens dom kan ikke skjule sandheden om, hvad der er sket i Rakhine-staten. Det er takket være modige journalister som Wa Lone og Kyaw Soe Oo, at militærets overgreb på rohingyaerne er kommet frem. Amnesty appellerer til, at de løslades øjeblikkeligt.

* Dan Chugg, Storbritanniens ambassadør i Myanmar:

- På vegne af den britiske regering, men også på vegne af alle EU-lande er vi ekstremt skuffede over denne dom.

- Ytringsfrihed er et retsprincip, der er fundamentalt i et demokrati, og denne sag har kastet en lang skygge over begge dele i dag.

- Dommeren valgte tilsyneladende at ignorere beviserne og Myanmars love. Dette har været et stort slag mod retsprincipperne.

* Scot Marciel, USA's ambassadør i Myanmar:

- Jeg er trist på vegne af Wa Lone og Kyaw Soe Oo og deres familier, men også på Myanmars vegne.

- Det er dybt bekymrende for alle, der har arbejdet så hårdt for mediernes frihed.

- Jeg tror, man bliver nødt til at spørge sig selv, om denne proces vil øge eller formindske folkets tillid til retssystemet.

/ritzau/Reuters

/ritzau/Reuters