Døve Heidi kunne ikke få job: Nu taler hun tegnsprog med chefen

Heidi Allkja og Mogens Jørgensen. (Foto: Foto: Scandic)

Heidi Allkja er født døv, og har længe kæmpet med at finde et arbejdsplads, der turde ansætte hende. Et nyt forskningsprojekt skal nu gøre det lettere for døvfødte at komme ind på arbejdsmarkedet.

Nogen har dårligere kort på hånden end andre, når det kommer til at finde et arbejde. Det kender Heidi Allkja alt til.

 

Hun er født døv og ledte i 24 år efter en arbejdsgiver, der turde ansætte hende. Det skriver TV 2. 

- Det har ikke været nemt. Jeg har kæmpet og kæmpet. Og jeg troede aldrig, at jeg ville blive ansat, siger Heidi Allkja til TV 2.

Det ændrede sig dog, da hun kom i prøve som stuepige på Hotel Scandic i Københavns Sydhavn. Da der var gået tre måneder og prøveperioden var ovre, kom direktøren hen til hende.

Han ville gerne fastansætte hende.

- Der er en kæmpe mængde medarbejdere, der går derude, som kan komme i arbejde, siger Mogens Jørgensen, der er direktør for Scandic Hotel Sydhavnen til TV 2.

Nyt projekt skal bane vej

Nu snakker direktøren og stuepigen sammen på tegnsprog. 15 af Heidi Allkjas kolleger har taget imod et tilbud fra hotellet om et 15 timer langt kursus i tegnsprog. For det er ikke nok blot at ansætte en døv.

Vedkommende skal også føle sig som en del af gruppen, og det kræver at man kan kommunikerer med hinanden.

Forskningsprojektet iHear fokuserer netop på at gøre det lettere for døvfødte børn at finde et almindeligt arbejde senere i livet.

48 børn i syv-otte årsalderen er med i projektet, der blandt andet skal undersøge, hvordan børn kan gå i skole på lige fod med normalthørende børn. På sigt skal det styrke børnenes hørelse og gøre det lettere at få et job.