Døtre nægtet erstatning: Ikke nære pårørende

En operation kunne i 2008 have reddet Lis Hilda Schønfeldts liv. Nu kan døtrene ikke få erstaning for lægernes fejl. (Foto: Colourbox)

To døtre er nægtet erstatning for lægers fejl, fordi de ikke ses som nære pårørende.

To døtre er nægtet erstatning for den fejl, lægerne begik, da de undlod at operere deres 75-årige mor for tarmslyng.

Den manglende operation endte ellers med at koste døtrenes mor, Lis Hilda Schønfeldt, livet i 2008.

Hvis lægerne på Herlev Hospital havde opereret i tide, kunne morens død være undgået. Det har døtrene har Patientombuddets Disciplinærnævns ord for.

Alligevel får de ikke én krone i erstatning, fordi de ifølge Patientforsikringen ikke er 'nær familie'. Det skriver metroXpress.

Flere afslag

En senere klage til Patientskadeankenævnet og en retssag ved Glostrup Ret har siden ført til samme afslag. For børn og forældre betragtes ikke som 'nære', hvis de ikke bor sammen.

Det chokerer datter Annemette Schønfeldt, der sammen med sin søster har haft tæt kontakt med moren.

"Det giver ingen mening at sige, at man ikke er særligt nære som forældre og børn, blot fordi børnene er flyttet hjemmefra eller er voksne," siger Annemette Schønfeldt til metroXpress.

Advokat Karsten Høj fra Elmer og Partnere betegner lovgivningen som snæver og noget, man fra politisk side burde se nærmere på.

"Vi har i Danmark valgt en meget snæver lovgivning for godtgørelse ved tab af liv. Og jeg mener, det er værd at debattere, om det virkeligt skal være sådan, at børn og forældre kun kan betragtes som særligt nære, hvis børnene er hjemmeboende mindreårige," siger Karsten Høj til metroXpress.