Dødsprøjte i udu: Var flere timer om at dø

Krimi
Henrettelsen af Joseph Wood (billedet) varede næsten to timer. Han blev i 1989 dømt for et dobbeltdrab. (Foto: Foto: AP Photo/AP)

Dødsdømt mand gispede efter vejret i næsten to timer efter at have modtaget en dødelig cocktail.

Endnu en amerikansk henrettelse er ikke gået efter bogen.

Onsdag måtte en dødsdømt mand angiveligt lide i knap to timer, inden han døde i den amerikanske delstat Arizona.

Joseph Wood blev i 1989 dømt for drabet på sin kæreste og hendes far, og hans advokat forklarer, at Wood var i store smerter, efter at han modtog en indsprøjtning, der skulle have slået ham ihjel hurtigt og smertefrit.

- Det tog Joseph Wood to timer at dø, og han gispede og hev efter vejret i omkring en time og 40 minutter, siger advokaten i en meddelelse.

Wood blev erklæret død klokken 15.49 lokal tid - næsten to timer efter at have modtaget injektionen, der skulle have taget hans liv på få minutter, oplyser fængslet, hvor han blev henrettet.

Ifølge Woods advokat fik han en blanding af to stoffer. En cocktail, som "mislykkedes".

Guvernør Jan Brewer fra Arizona kræver en undersøgelse af den fejlslåede henrettelse, men afviser, at Wood var i smerter.

- Én ting er sikkert. Wood døde efter lovens regler, og ifølge øjenvidner og læger led han ikke. Det står i modsætning til den grufulde lidelse, han påførte sine ofre, og den livslange smerte ofrenes familier skal gennemgå, siger guvernøren.

55-årige Wood havde forinden forsøgt at få udsat henrettelsen, fordi han krævede mere viden om, hvordan staten havde tænkt sig at dræbe ham, hvilke kvalifikationer bødlen havde, og hvem der producerede de dødelige stoffer.

Tirsdag nægtede USA's højesteret dog at tage sagen op.

Flere fanger på dødsgangen i USA har på samme måde forsøgt at få udsat datoen for deres henrettelse efter sagen om den dømte drabsmand og voldtægtsforbryder Clayton Lockett, der vred sig i smerte i 43 minutter, før han døde under en henrettelse i Oklahoma.

Flere amerikanske delstater oplever mangel på de dødelige medikamenter, efter at europæiske selskaber har stoppet forsyninger til USA. Det har fået delstaterne til at købe blandingsprodukter, der endnu ikke er blevet testet.

/ritzau/AFP