Dit nyhedsoverblik: DR kalder til sparemøde - Støjberg besøger Vollsmose

Inger Støjberg besøger i dag Vollsmose og DR præsenterer medarbejderne for detaljerne i en stor spareplan. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Få overblik over avisernes forsider og dagens vigtigste historier og begivenheder fra Danamark og udland.

(Dette overblik er udarbejdet på baggrund af Ritzau Morgen)

DR kalder medarbejderne til stormøde om spareplan
Politik: DR holder stormøde for sine medarbejdere i København tirsdag klokken ti, hvor DR vil gennemgå detaljerne i spareplanen efter medieaftalen. Det fremgår af en mail, som DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, mandag aften sendte til de ansatte i public service-koncernen.

USA vil tage imod markant færre flygtninge i 2019
Udland: USA vil i 2019 maksimalt lade 30.000 flygtninge og migranter komme ind i landet. Det er andet år i træk, at USA reducerer antallet af flygtninge, som bliver tilladt indrejse.

Trump frigiver agenters sms-beskeder fra Rusland-granskning
Udland: Hidtil hemmeligstemplede dokumenter om efterforskningen af Ruslands mulige indblanding i det amerikanske valg i 2016 bliver nu frigivet til offentliggørelse.

FN: Sidste år døde et barn hvert femte sekund
Udland: I 2017 døde anslået 6,3 millioner børn før deres 15-års fødselsdag. Det svarer til et barn hvert femte sekund. De fleste dødsfald skyldtes hovedsageligt mangel på vand, ernæring og sundhedspleje samt dårlig sanitet.

Missilangreb mod syrisk by kvæster mindst ti
Udland: Ifølge det syriske statslige nyhedsbureau, Sana, blev kystbyen Latakia mandag aften dansk tid udsat for et missilangreb.


Det sker i dag

13:00 Prominente gæster taler på DI's topmøde
Dansk Industri (DI) samler mere end 1000 topledere, politikere, opinionsdannere og beslutningstagere til DI Topmødet 2018 i København

14:00 Inger Støjberg tager nordiske ministre med til Vollsmose
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøger Vollsmose. Besøget sker sammen med hendes nordiske ministerkolleger.

FN tager hul på sin årlige generalforsamling
FN's generalforsamling begynder. Generalforsamlingen finder sted en gang om året, og over den næste uge vil medlemslandene samles i New York til højniveaumøder og generaldebatten, som begynder næste tirsdag.

Nedrustning kommer i fokus på koreansk topmøde
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, mødes i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, fra tirsdag og frem til torsdag. Det vil være det tredje møde mellem de to ledere i år.

DR får udstukket plan for fremtidige programmer
Kulturministeriet forventes at offentliggøre DR's public service-kontrakt for 2019 til 2023, som skal lægge linjen for mediehusets programaktivitet de næste fire år.

35.000 stiller op til lokalvalg i Syrien
Tirsdag er der lokalvalg i Syrien. Valget er det første, siden konflikten i Syrien brød ud i 2011. Næsten 35.000 kandidater stiller op til de lokale valg.


Avisernes forsider

Avisen Danmark
Myten om, at østeuropæere er underbetalte, holder ikke på virksomheder med overenskomst. Det viser analyse fra Dansk Industri, som har undersøgt lønnen for 12.000 østarbejdere.


Berlingske
Danske Banks topchef, Thomas Borgen, har forklaret, at han ikke blev fyldestgørende informeret om hvidvasksagen. Men det modsiges af kilder, som fortæller, at Borgen modtog advarsler allerede tidligt i 2014.


B.T.
Mascha Vang er dybt såret over, at Annette Heick har udtrykt bekymring for hendes barns tarv. Heick kunne have ringet, frem for at underholde nationen, hvis hun var så bekymret, siger Vang.

Børsen
Hvis tilsynet med mulig hvidvask i bankerne i EU ikke fungerer effektivt nok, kan det føre til en ny finanskrise, advarer EU-Kommissionens næstformand, Jyrki Katainen.

Ekstra Bladet
Kommunerne er udsat for et ekstremt pres fra hackere. 86 ud af de 96 danske kommuner er blevet hacket. Samlet er hackere brudt ind i de offentlige systemer 650 gange på cirka tre år.

Finans
Lovgivningen kræver, at banker annullerer bonusser til særligt udvalgte medarbejdere, hvis de er tildelt på fejlagtigt grundlag. Det kan ramme ansatte i Danske Bank som følge af hvidvasksagen. Mere

Information
Den tyrkiske valutakrise har gjort EU mere lydhør over for præsident Erdogans enmandsstyre af frygt for et tyrkisk økonomisk kollaps, der kan lamme banker i EU og udløse en ny migrantkrise. (Analyse).

Jyllands-Posten
Jo mere de studerende arbejder, desto større sandsynlighed har de som nyuddannede for at komme i beskæftigelse. Det viser undersøgelse fra Dansk Industri blandt studerende med lange uddannelser.

Kristeligt Dagblad
Inspireret af en ordning i Norge vil Socialdemokratiet indføre en pligt for indvandrere på offentlige ydelser til at bidrage i for eksempel et nyttejob i 37 timer om ugen. Møder man ikke, bliver ydelsen ikke udbetalt.

Politiken
I kølvandet af Danske Banks møgsag er der i Folketinget flertal for en ”hvidvaskpakke”. Men det løser næppe problemet. Kun bankerne selv kan kontrollere de globale pengestrømme. . 


Avisernes ledere

Berlingske: Borgerlige vælgere må jo flygte i rædsel fra DF
Med en åben invitation fra Kristian Thulesen Dahl (DF) til Mette Frederiksen (S) om at ringe, hvis der efter næste valg ikke er blåt flertal, afslører Dansk Folkeparti sig endegyldigt som et principløst og populistisk vejrhaneparti, fordi vælgerne efterlades i dyb uvished om, hvad de får ved at krydse af ved DF. 

B.T.: Det er vigtigt at skelne mellem krænkelser
Debatten om krænkelser tager overhånd, når personer på alle oprindelige folks vegne føler sig krænket over, at en norsk minister klæder sig ud som indianer til en fest. Vi kan diskutere vores vedtagne normer, men vi kan ikke indrette alt efter den enkeltes smag og følelser.

Børsen: Toplønninger skal ikke reguleres politisk
Når S-formand Mette Frederiksen gør sig til fortaler for, at politikere skal regulere toplønninger, er det ikke bare dumt. Hun glemmer også, at vi i Danmark ikke har tradition for at lovgive om løn. Og sådan fungerer systemet. I en markedsøkonomi afgør udbud og efterspørgsel lønningerne.

Ekstra Bladet: De radikale er for sent ude
Det er godt, at de radikale vil opsige forliget om offentlighedsloven, men meget kunne være undgået, hvis partiet havde lyttet til advarslerne og blokeret for loven, da de sad i regering. I stedet for at vente til nu hvor valget lurer, og de ikke har udsigt til ministerposter.

Information: Kamp om skov er symbol på Merkels klimahykleri
Tysk politi gik i weekenden hårdt til værks for at fjerne demonstranter fra en skov, der skal fældes, så der kan udvindes brunkul. Demonstranternes frustration er forståelig, fordi kansler Angela Merkel i sin nye regering har ladet hånt om et miljøløfte.

Jyllands-Posten: Pensionskommissionen bør genoplives
Stort set intet politikområde fordrer så langsigtet tænkning som pensionsområdet. Desværre rækker dansk politik sjældent længere end til næste valg. Så meget mere beklageligt er det, at Pensionskommissionen er nedlagt. Den bør genoptage sit virke og komme med forslag til langsigtede reformer.

Kristeligt Dagblad: Problematisk krænkelseskultur er kommet til Danmark
Med nye retningslinjer for ”seksuel chikane og anden krænkende adfærd” er Københavns Universitet slået ind på en blind vej, der rummer dystre perspektiver. Erfaringer fra USA tyder på, at forsøget på at indrette sig efter de krænkelsesparate er skruen uden ende.

Politiken: Klogt at droppe elektroniske valg
Så længe der ikke er et bedre og sikrere digitalt alternativt, vil det være galimatias at gøre stemmeafgivelsen i Danmark elektronisk. Talrige skandaler viser med al tydelighed, at sikkerheden ikke altid er i top i den digitaliserede verden.