Direktør truede region med at afsløre luksusmiddage

Krimi
(Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix)

Bagmandspolitiet er gået i gang med at præsentere stor bestikkelsessag for Retten i Glostrup.

It-selskabet Atea var så fortørnet over udsigten til at miste Region Sjælland som kunde i foråret 2015, at selskabets direktør truede regionen med at fortælle offentligheden om de luksusmiddage og andre goder, som regionens it-driftschef havde nydt godt af.

Det kommer frem torsdag i Retten i Glostrup, hvor syv mænd og Atea er under anklage i den største sag om bestikkelse i mange år.

Tre af de tiltalte tog som it-driftschef i Region Sjælland, som konstitueret it-direktør i Region Sjælland, og som it-direktør i Rigspolitiet imod dyre rejser og andre goder, hævder Bagmandspolitiet.

Og samtidig er fire mænd fra Atea og et konkurrerende firma tiltalt som dem, der smurte de offentligt ansatte. Alle nægter sig skyldige.

En af de to anklagere er torsdag ved at præsentere sagen for retten og læser højt af en mail, som direktør Morten Felding i juni 2015 sendte til regionens it-direktør. Atea havde netop tabt ræset i et stort udbud fra Region Sjælland.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Tiltalte

Tidligere it-direktør i Region Sjælland: Michael Steen Hansen.
Tidligere it-driftchef i Region Sjælland: Rene Clausen.
Tidligere konstitueret it-direktør (it-udviklingschef) i Region Sjælland: Michael Mølkær Jensen.
Tidligere salgsdirektør hos Atea: Carsten Viggo Willum Ritzau.
Tidligere koncernchef hos Atea og tidligere direktør hos 3A-it: Claus True Haugesen.
Tidligere salgschef hos Atea: Per Juul Andersen.
Tidligere administrerende direktør hos Atea og en af grundlæggerne af 3A-it: Peter Hilingsøe Trans.

Kilde: Computerworld

UDVID

Ateas pris lød på 146 millioner kroner og var dermed 20 millioner dyrere, end konkurrenten 3AIT havde budt. Dette selskab var netop stiftet af tre udbrydere fra Atea.

I mailen hed det, at regionens it-driftschef var inhabil. Han havde "meget tætte relationer til 3AIT", skrev Felding. Chefen havde for eksempel været på en "ren underholdningstur til Dubai" med de tre mænd fra 3AIT.

Desuden blev regionen i mailen fortalt om en skjult konto hos Atea, 2840. Herfra blev der betalt middage og andet til for eksempel driftschefen, lød det.

Hvis ikke regionen aflyste udbuddet, var Morten Felding parat til "ultimativt at gå offentligt med historien" - hvilket dog ikke skulle opfattes som en trussel.

Regionen sendte straks mailen videre til en politiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som få dage forinden havde fået en anmeldelse om, at regionen var udsat for "alvorlig besvigelse."

Kort efter fik Atea sin vilje. Regionen aflyste udbuddet.

I årene forud havde Region Sjælland været topscorer som kunde i det offentlige for Atea. Omsætningen var på 134 og 136 millioner de to foregående år, oplyser specialanklager Jørn Thostrup.

Den skjulte konto 2840 er et omdrejningspunkt i sagen. Her stod penge, som regionen havde til gode hos Atea. Men i stedet finansierede kontoen, at nogle af de tiltalte spiste, drak og rejste, mener Bagmandspolitiet.

De fire fra Atea er ikke længere i selskabet.

/ritzau/