Debatindlæg Dine sociale evner kan udkonkurrere enhver robot

Henrik Funder er formand for Djøf Privat - en delforening i Djøf med mere end 25.000 medlemmer.

VI HØRER OFTE i medierne, hvordan en flodbølge af teknologiske forandringer kan gøre hele fag og brancher overflødige i fremtiden. Fagforbundet HK forudsagde i 2016, at der de næste tyve år kan forsvinde 730.000 arbejdspladser og jobfunktioner. Og andre er kommet frem til lige så dystre forudsigelser.

Mange eksperter mener heldigvis, at der vil opstå nye slags job. Vi ved bare ikke hvilke. Og det er lidt af en gyser.

I lyset af den usikkerhed om fremtiden siger nogle så, at eleverne nu må lære at kode med it i skolerne, og al slags uddannelse og efteruddannelse skal plastres til med STEM-færdigheder (Science, Technology, Engineering og Math).

MEN I DJØF tror vi ikke, at svaret på fremtidens udfordring ligger i at gøre en stor del af befolkningen til mini-ingeniører. Der bliver brug for mange andre færdigheder end de tekniske i fremtiden – og det er ikke kun noget vi tror: En ny analyse fra McKinsey og Djøf peger tydeligt i den retning.

Vi har kigget dybt i 270.000 job-opslag fordelt over en årrække. Og har på den måde fundet præcist ud af, hvad det er, arbejdsgiverne forventer af en djøfer – den faggruppe der fx arbejder med økonomi, jura, ledelse eller kommunikation. Og gæt selv om arbejdsgiverne ønsker, at vi alle skal være kode- eller it-hajer?

Nej, det arbejdsgiverne i stigende grad efterspørger er, at de fortsat er drøngode til det, som de er uddannet til OG at deres sociale kompetencer er i top. Arbejdsgiverne ved jo godt, at de fleste resultater i en virksomhed ikke udspringer af en enkelt faggruppes præstationer, men af samarbejdet imellem flere fagligheder.

DET GIVER GOD MENING. For når robotter og kunstig intelligens snupper nogle af de mere trivielle opgaver og job, så kan det give plads til de fag og færdigheder, som handler om at samarbejde og være social. For på det punkt er robotten en temmelig elendig medarbejder – den kan ikke som din menneske-kollega øge din motivation og arbejdsglæde.

Der er for tiden brug for flere med tekniske færdigheder, og der mangler især flere it-specialister. Det skal vi som samfund løse. Danmark som nation vinder ikke ved at tro, at næsten alle danskere skal leve af at udvikle og reparere teknologisk udstyr.

Roland Munch er professor i økonomi og har siddet i det udvalg under regeringen, som arbejder med videregående uddannelser. Han sagde forleden til avisen Politiken:

”Det er ikke oplagt, at vi skal lære at programmere i 1. klasse. Analyser af det danske arbejdsmarked viser, at tekniske kompetencer ikke beskytter mod globaliseringen og udflytning af arbejdspladser. Det er snarere de sociale kompetencer, der beskytter mod pres udefra.”

Jeg er enig, og vil opfordre til, at politikerne ikke får lagt alle æg i en kurv, men satser bredt på uddannelse. De fag og medarbejdere, der har vægt på de sociale kompetencer, kan nemt vise sig, at være en afgørende del af fremtidens velstand.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.