Din bopæl afgør ventetid til speciallæge: "En fuldstændig urimelig situation"
Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt forklarer, at hun ofte bliver kontaktet af læger, som ikke kan få lov til at starte deres egen praksis, fordi regionerne ikke vil oprette flere ydernumre - altså tilladelser til at drive speciallæge-klinik. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/arkiv
Det er din bopæl, som afgør, hvor længe du skal vente på at komme til psykiater, hudlæge eller anden slags speciallæge, viser nye tal. Det går slet ikke, mener politikere og patientforening.

Det er din bopæl, som afgør, hvor længe du skal vente på få en tid hos en hudlæge, en øjenlæge, en psykiater eller en anden slags speciallæge.

Det skriver Ugebrevet A4.

For eksempel må børn og unge i Region Nordjylland indstille sig på at vente otte måneder i gennemsnit på at få en tid hos psykiateren. I mellemtiden risikerer de psykisk syge at gå helt ned med flaget og i værste tilfælde blive selvmordstruet. Til sammenligning kan børn og unge med psykiske problemer i Region Syddanmark 'nøjes' med en ventetid på to måneder, før de kan få hjælp fra en psykiater.

Kigger man på ventetiderne for voksne til at komme til psykiater, så er der også store forskelle regionerne i mellem.

Det samme gør sig gældende for ventetiderne til mange andre slags speciallæger. Eksempelvis skal indbyggerne i Region Midtjylland og Nordjylland vente henholdsvis 16 og 23 uger på behandling hos en hudlæge, mens borgere i Region Hovedstaden kun skal vente i 8 uger på for eksempel at få undersøgt et udslæt.

Det viser en nyopgørelse over ventetider til speciallæger, som Ugebrevet A4 har udarbejdet på baggrund af en aktindsigt hos Danske Regioner.

Ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet peger lektor Henrik Brønnum-Hansen på, at der generelt mangler speciallæger i de områder i landet, hvor flest borgere bliver ramt af sygdomme eller andre lidelser. Det giver sig nogle steder udslag i lange ventetider.

- Det er et problem, når dækningen ikke svarer til behovet. Det ser ud til, at der er steder i landet, hvor behovet ikke bliver dækket i samme grad som andre steder. Derfor bliver det ens adresse, der afgør, hvor længe man skal vente på at få behandling for sin sygdom, siger Henrik Brønnum-Hansen.

På Christiansborg er Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti enige om, at det langt fra er tilfredsstillende med de store geografiske forskelle på ventetiderne.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt forklarer, at hun ofte bliver kontaktet af læger, som ikke kan få lov til at starte deres egen praksis, fordi regionerne ikke vil oprette flere ydernumre - altså tilladelser til at drive speciallæge-klinik.

- Det er et stort problem. Alle ministre har sagt, at vi skal have lighed i sundhed, og at det ikke skal komme an på ens postnummer. Alligevel bliver der ikke gjort noget. Det er dybt kritisabelt, at vi har fem regioner og en minister, der ikke gør noget ved sagen, siger Liselott Blixt til Ugebrevet A4.

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen bor i Region Nordjylland, som halter efter de andre regioner, både når det angår borgernes sundhed og antallet af speciallæger. Han mener, at vi som samfund står med en kæmpe udfordring, når det handler om at sikre lighed i sundhed.

- Hvis jeg som borger i Region Nordjylland havde børn med en psykisk lidelse, så ville jeg risikere, at deres sygdom udviklede sig i en negativ retning, fordi de skal vente på at få blive diagnosticeret og komme i behandling. Hvis man derimod bor i Region Syddanmark, så kan man komme væsentligt hurtigere til lægen, siger Flemming Møller Mortensen og tilføjer:

- Det er en fuldstændig urimelig situation at sætte borgere i.

Venstres sundhedsminister Ellen Trane Nørby slår i et skriftligt svar til Ugebrevet A4 fast, at det er en topprioritet for regeringen at sikre alle danskere en "let" og "lige" adgang til behandling af høj kvalitet. Og hun afviser, at der i regionerne mangler penge til at sørge for kortere ventetider til speciallægerne.

- Vi har sat ind med en lang række initiativer til at understøtte et nært og sammenhængende sundhedsvæsen. På den baggrund virker det lidt nemt bare at affærdige denne vigtige problemstilling med, at der mangler penge, skriver Ellen Trane Nørby til Ugebrevet A4.