DF-folks brøl til Thulesen: Vi vil UD af EU
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er dog ikke lige så entydig i sit syn på Danmarks position i EU. Foto. Bo Amstrup/Scanpix
EU er ikke sundt for Danmark, lyder det fra flere af DF's lokalpolitikere. De håber på et dansk exit.

Med faste skridt skal Danmark træde i briternes fodspor ud af EU, mener lokalpolitikere fra Dansk Folkepartis bagland.

- EU er blevet en kæmpe Djøf'er-organisation, der vil styre alt og alle uden respekt for de enkelte landes værdier. Derfor vil det give rigtig god mening at søge mod Storbritannien og få et samarbejde med dem.

Sådan siger Knud Ahrnkiel, der er medlem af Kerteminde Byråd for Dansk Folkeparti. Han mener, at det vil være sundt for det danske demokrati at vinke farvel til Den Europæiske Union.

- Vores medlemskab af EU er ikke sundt for danskerne og danskernes kultur. Hele den måde EU er skruet sammen på, det er en udemokratisk proces. Det er et overherredømme, siger han videre.

Op til partiets årsmøde denne weekend har Ritzau spurgt 337 af partiets lokalformænd og by- og regionsrådsmedlemmer, om de er enige med deres kollega Morten Messerschmidt i, at Danmark skal forlade EU i løbet af nogle år.

Af dem, som har svaret, taler et flertal på 84 lokalpolitikere for at lukke døren til EU, mens 8 ikke vil tage afsked med fællesskabet. Og 17 har ikke besluttet sig.

Rundspørgen er ikke repræsentativ, men kan pege i retning af, hvad landets lokale DF'ere mener.

Grethe Møgelvang Laursen er lokalformand for DF i Syddjurs Kommune og var med til at stemme Danmark ind i EF i 1972, som siden skiftede navn til EU i 1993.

I hendes øjne har unionen taget en helt forkert drejning, hvor EU har for stor magt over de 28 medlemslande.

- Vores politikere har svigtet Danmarks befolkning, de sælger ud af vores land og rettigheder til fordel for at tække det store EU.

- Jeg er fuldstændig enig med Messerschmidt i, at vi er nødt til at have en folkeafstemning her i Danmark, der spørger den nuværende befolkning, om de synes, vi skal være med i det EU, som det har udviklet sig til, siger hun.

Et dansk exit vil skabe bedre rammer for danskerne, mener også Birgit Holse, der er regionrådsmedlem for DF i Region Sjælland.

- Det er bedst for Danmark at forlade EU. Vores lovgivning skal ikke styres af EU, vi skal have lov at have vores egen lovgivning.

- Fælles handel er fint, men det vigtigste for mig er, at vi selv får lov til at bestemme, siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er dog ikke lige så entydig i sit syn på Danmarks position i EU.

Han vil se, hvordan rammerne for briternes exit kommer til at se ud, hvorefter danskerne i en folkeafstemning skal afgøre, hvilken vej vinden skal blæse.

Om DF vil anbefale at blive eller gå, har partiet ikke afgjort. For det afhænger af den aftale, briterne får, siger formanden.

/ritzau/