I tiden op til påsken bliver der klippet rigtig mange gækkebreve i håb om, at modtageren ikke kan gennemskue, hvilket navn der står bag de mange prikker på brevet, så afsenderen i sidste ende kan kræve et påskeæg.
Lam på 20 måder. Læs mere på søndag.dk
Det er en tradition, som mange børn er vokset op med, ligesom de er vokset op med, at påskeægget er et af chokolade.
Men påskeæg har ikke altid været lavet af chokolade. Faktisk begyndte chokoladeæggene først at blive populære i 1920’erne, og 1930’erne, men allerede i 1917 optræder det første chokoladepåskeæg hos firmaet Galle og Jessen.
De første æg var rigtige æg
Før den tid har påskeæg ikke været forbundet med chokolade og marcipan, men som almindelige hønseæg. Man har set eksempler på, at æggene er blevet kogt med naturlige farvemidler som eksempelvis løgskaller, og at man derefter har ridset et mønster ind i æggeskallen.
Nogle af de ældste danske påskeæg er sandsynligvis dem, der omtales i Leonora Christines Jammersminde. Her fortæller hun, hvordan hun udvekslede dekorerede påskeæg med en medfange i 1667.
Men også før den tid er der tegn på at æg har haft en betydning. I middelalderen ved man, at farvede æg blev brugt i de fornemme kredse.
Lækre opskrifter på påskedesserter. Læs mere på isabellas.dk
Mange år senere i bondesamfundet fik karlene og pigerne et vist antal påskeæg, som de kunne bruge til at lege med eller forære væk – eller spise. Dengang var æg en delikatesse, og i forbindelse med påsken kunne man se børn gå rundt og synge for æg, så de kunne samle flere påskeæg, som de kunne lege med i påsken.
Af Trine Fisker, Aller Media
Kilde: Odense Marcipan