Det skal du vide hvis du vil adoptere en hund

Gucci (Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix)

Hunde bliver heldigvis aldrig for gamle til at lære nyt, men derfor kan det alligevel være godt at væbne sig med tålmodighed.

Selv om hunden er menneskets bedste ven, kan det i nogle tilfælde være det bedste, at hund og ejer går fra hinanden.

631 hunde fik i 2017 et nyt hjem efter et ophold på et af Dyrenes Beskyttelses internater. Og der kan være mange grunde til, at hundene bliver indleveret på et internat.

Det fortæller Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Det kan være mennesker, der ikke længere er i stand til selv at tage sig af hunden. Men det kan også være forsømte og vanrøgtede hunde, siger han.

Under alle omstændigheder kan der være særlige forhold, du skal være opmærksom på, hvis du vælger at adoptere en hund i stedet for at få en hvalp.

Først og fremmest har den voksne hund noget med i bagagen.

- Hunden kan have haft nogle ubehagelige oplevelser. Det kan være, at den har mistet tilliden til mennesker eller til særlige mennesketyper. Men det gode er, at det godt kan lade sig gøre at genopbygge hundens tillid igen, siger Jens Jokumsen.

Det kan også være, at hunden ikke har fået lært et ordentlig indkald eller at gå i snor. Men heller ikke her der grund til at være bekymret, for en hund bliver aldrig for gammel til at lære nyt.

- Uanset hvor gammel hunden er, kan den lære nye ting. Begrænsningen ligger i, hvad ejeren er i stand til, siger han.

Derfor er der heller ingen begrænsning for, hvor gammel en hund kan være, når den bortadopteres.

- Vi formidler også hjem til gamle hunde. Der er ingen aldersbegrænsning. En hund kan sagtens lære at knytte sig til et nyt hjem, siger Jens Jokumsen.

Det er dog vigtigt at være tålmodig, hvis du vælger at adoptere en hund.

Det fortæller Maria Rønde, internatleder og ansvarlig for adoptionsafdelingen i Dyreværnet.

- Vi oplever, at der er mennesker, der adopterer en hund og så kommer efter en weekend, fordi hunden ikke lige var, som de havde regnet med. Og det er virkelig synd for hunden, fordi den jo er stresset i forvejen, siger Maria Rønde.

Hun anbefaler, at du bruger tid på at undersøge og vurdere hundens race og sind, inden du beslutter dig for at adoptere den.

- Det er meget vigtigere at få en fornemmelse af hundens sind end dens udseende, siger hun.

- Sæt dig sammen med hunden og se, hvordan den reagerer, og tag børnene med også. Og vær så klar over, at det kan tage lidt tid, før hunden er faldet til i dens nye hjem og har lært alt det, du har brug for, at den skal kunne, siger Maria Rønde.

Både Dyreværnet og Dyrenes Beskyttelse har dyreinternater med dyr, der søger nye hjem. Fordelen ved at gå igennem et internat er, at dyrene er blevet tjekket af en dyrlæge og har den lovpligtige chip.

Vælger du imidlertid at adoptere en hund uden om et internat, er der nogle ekstra ting, du bør være opmærksom på.

- Tjek, om hunden er registreret i Dansk Hunderegister, som den skal være ifølge loven, siger Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:

- Sørg også for at lave en købskontrakt med den tidligere ejer, og hvis du er i tvivl og ikke selv har erfaring med hunde, så tag en erfaren hundeejer med, når du er ude at kigge på hunden.

Hos Dyreværnet og Dyrenes Beskyttelse advarer de begge imod at adoptere dyr, der er kommet ulovligt til landet.

/ritzau fokus/

Af Morten Steiniche/ritzau fokus/