Det gør Banedanmark imod kabeltyverier

Et nyt kabeltyveri på S-togsnettet gør onsdag livet surt for togpassagerer, der tvinges til at tage togbus.
Medarbejdere fra Banedanmark arbejder med at udbedre skaderne efter endnu et kabeltyveri ved Åmarken Station, onsdag morgen i Hvidovre.
Medarbejdere fra Banedanmark arbejder med at udbedre skaderne efter endnu et kabeltyveri ved Åmarken Station, onsdag morgen i Hvidovre. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

I 2014 var der 173 kabeltyverier i Danmark til en værdi af 5,4 millioner kroner.

Senest har endnu et kabeltyveri onsdag givet problemer for S-togene og dermed forsinkelser for passagerer, der i stedet måtte lade sig transportere med togbusser.

I de senere år har Banedanmark oplevet en stigning i tyverierne, og derfor har organisationen skærpet indsatsen.

Desuden har Transportministeriet nedsat en arbejdsgruppe, der skal kigge nærmere på, hvordan man får løst problemet.

Det gør Banedanmark:

* Udskiftning af kabler:

- Ved tyverier, almindeligt vedligehold af jernbanen og ved fornyelsesprojekter udskifter Banedanmark løbende kobberkabler med aluminiumskabler. De aluminiumskabler, som bliver lagt i stedet for stjålne kobberkabler, har påtrykt firmanavn på kabelkapperne og en prægning på selve kablet.

* Overvågning:
- Banedanmark overvåger jernbanen på udvalgte steder for præventivt at forebygge tyverier, men også for at kunne fremlægge dokumentation i en politisag.

* Jernbanehjemmeværnet
- Banedanmark samarbejder med Virksomhedshjemmeværnet, som udfører overvågningsopgaver for Banedanmark på udvalgte strækninger. Dette samarbejde fortsætter også i 2015.

* Mærkning af kabler
- For at gøre det besværligt at sælge Banedanmarks kabler er disse mærket med firmanavn på kabelkapperne, ligesom de er præget på selve kablet, så man kan se, hvor de stammer fra.

* Samarbejde med skrothandlere
- Kabeltyverier skyldes skrotprisen på kobber. Banedanmark samarbejder med de organiserede danske skrothandlere, der kender de særlige kabeltyper, som Banedanmark anvender. De tager derfor normalt ikke imod Banedanmarks kabler, som er stjålet.

Kilde: Banedanmark

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.