"Det blev en dyr aftale": Det siger de om statsligt forlig
- Jeg noterer mig dog også, at det blev en dyr aftale. Den aftalte lønstigning på 8,1 procent over tre år er markant højere end lønstigningen i de private overenskomster, siger Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/arkiv
Parterne på det statslige arbejdsmarked enedes som de sidste lørdag aften om en overenskomstaftale.

Parterne på det statslige arbejdsmarked er efter lange forhandlinger som de sidste lørdag aften blevet enige om en ny treårig overenskomstaftale.

Her er reaktionerne på aftalen:

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

- Jeg glæder mig meget over, at det endelig er lykkedes at indgå aftaler for alle lønmodtagere på det offentlige arbejdsmarked. Aftaler med markante resultater til lønmodtagerne, men indenfor en ansvarlig økonomisk ramme.

- Ligesom mange andre danskere har jeg de seneste mange uger været bekymret for, om samfundet ville blive sat i stå. At vi ville komme til at stå med børn, der ikke kunne komme i skole, tog der ville stå stille og operationsstuer, der lå øde hen, skriver statsministeren.

* Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad:

- Jeg er tilfreds med, at der nu er indgået overenskomstaftaler på det offentlige arbejdsmarked. Alternativet - en konflikt - er meget dyr for hele det danske samfund og de danske virksomheder.

- Jeg noterer mig dog også, at det blev en dyr aftale. Den aftalte lønstigning på 8,1 procent over tre år er markant højere end lønstigningen i de private overenskomster. Det risikerer på sigt at være med til at udhule den danske konkurrenceevne med tab af vækst og danske arbejdspladser.

* Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne:

- Vi har været igennem meget i løbet af de forhandlinger, der har kørt siden december måned. På intet tidspunkt har jeg haft forventning om så flot et resultat, som det vi står med i dag, og vi skylder sammenholdet og fællesskabet en stor tak.

- Jeg er meget tilfreds - og må igen understrege, at vi ikke var kommet i mål, hvis det ikke havde været for det stærke sammenhold mellem Akademikere, FTF og LO'ere på det statslige område, siger han.

* LO-formand Lizette Risgaard til Avisen.dk:

- Den danske model har igen vist, at den kan levere en løsning for alle. Tillykke til forhandlerne, medlemmerne og det danske samfund med de stærke aftaler, der nu er indgået, siger Risgaard.

* FTF-formand Bente Sorgenfrey:

- Med #OK18 forliget på statens område har vi fået #EnLøsningForAlle ansatte i den offentlige sektor. Fællesskabet gav en samlet styrke og lover godt for fremtidens fagbevægelse", skriver Bente Sorgenfrey på Twitter.

* Carsten Eckhart Thomsen, som har været ingeniørforeningen IDA's chefforhandler i overenskomstforhandlingerne:

- Vi har nu sikret vores medlemmer betalt spisepause, en sikring for at lønnen følger det private arbejdsmarked og en lønramme på over otte procent.

- Efter min mening vil det samlet betyde, at teknologiens kernetropper, såsom ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabelige kandidater, fortsat vil finde det attraktivt at bidrage i alle dele af den offentlige sektors udvikling, siger Carsten Eckhart Thomsen.

* Handelsskoleelever:

- Det glæder os utrolig meget, at hverken strejke eller lockout bliver en realitet. En eventuel lockout ville have resulteret i manglende undervisning, og kunne potentielt kollidere med eksamen, hvilket har været en stor frygt blandt vores medlemmer, siger Sarah Siddique, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever.

/ritzau/