Desperat mor kæmper for sin syge søn: Hiver minister ind i sagen

22-årige Patrick Vejler Nielsen har været i virksomhedspraktik siden maj 2016, selv om han er syg og har fået lægernes ord for, at han ikke kan varetage et ordinært job.
22-årige Patrick Vejler Nielsen har været i virksomhedspraktik siden maj 2016, selv om han er syg og har fået lægernes ord for, at han ikke kan varetage et ordinært job.
22-årige Patrick Vejler Nielsen har været i virksomhedspraktik siden maj 2016, selv om han er syg og har fået lægernes ord for, at han ikke kan varetage et ordinært job. Foto: Privat

22-årige Patrick Vejler Nielsen fra Fredericia er en ung fyr med mod på livet. Han har dog den ulempe, at han af og til får krampelignende anfald, når han bliver stresset. 

Alligevel har han været sendt i virksomhedspraktik siden maj 2016. Det til trods for, at jobcentret i foråret i år modtog en skrivelse fra Epilepsihospitalet Filadelfia, om at det ville være forkert at sende ham i et ordinært job.

Patrick Vejler Nielsen har diagnosen PSNES, som giver ham krampelignende ryk i arme og ben og kast med hovedet i stressede situationer.

Fordi han er under 30 år, modtager han uddannelseshjælp, der i beløbsstørrelse svarer til en kontanthjælp. Den 22-årige mand er underlagt 225-timersreglen og de repressalier, der følger med, hvis man ikke lever op til kravene om beskæftigelse. 

Patrick Vejler Nielsen har sin mor, Jette Ejlbo, som bisidder hos jobcentret, og hun er i desperation over situationen. Derfor har hun indgivet en klage over jobcentrets nølende sagsbehandling til Ombudsmanden, og samtidig har hun sendt et brev til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i forsøget på at råbe beslutningstagerne op.

Det bedste ville være et fleksjob

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at han har været i virksomhedspraktik så længe, når han har den sygdom, han har. Den seneste praktik foregik i Kolding, og her havde han en transporttid på seks timer om ugen. Det er med til at stresse ham, siger Jette Ejlbo til Avisen.dk og fortsætter:

- Han føler, han bliver presset og stresset af både virksomheder og kommunen. Det bedste ville være, hvis han kom i et fleksjob. Så skal han heller ikke frygte digitale breve fra kommunen med advarsler om, at de vil tage ydelsen fra ham, hvis han ikke arbejder det, han skal, siger hun. 

Heldigvis for Patrick Vejler Nielsen har han nu fået et ressourceforløb stillet i udsigt. Men det skulle være sket længe før, mener hans mor. Allerede i april og senere i juni i år modtog jobcentret i Fredericia lægelige vurderinger, der gjorde det klart, at virksomhedspraktik var det forkerte for ham.

Møde aflyst i sidste øjeblik

Han skulle have haft et møde med jobcentret før sommerferien, men det blev aflyst i sidste øjeblik, fordi sagsbehandleren var gået på ferie, fortæller Jette Ejlbo.
Først seks uger efter kom mødet i stand, og det er under al kritik, mener hun.

- Vi føler, vi løber panden mod muren gang på gang. Det er ikke rimeligt, at min søn skal holdes hen i det uvisse i flere uger. Sagsbehandlingen har været helt urimelig. Nu risikerer han først at komme til hos rehabiliteringsteamet en gang i oktober eller november på grund af kø, siger hun.

Patrick Vejler Nielsen er på grund af sin sygdom ikke i stand til at føre sin sag, og derfor gør moderen det.

Håber på en afklaring

Jette Ejlbo er med på, at en førtidspension ikke er optimalt for en ung mand på 22 år, og det håber hun da heller ikke bliver løsningen for ham. 

- Lige nu håber jeg bare, at der kommer en afklaring for min søn, så han kan få ro, siger hun.

Mogens Bak Hansen, vækstdirektør i Fredericia Kommune, siger til Fredericia Dagblad, at en virksomhedspraktik ikke er noget, der skal overståes i en fart.

- Det afgørende er, at rammerne er gode, at der er et formål, og at der følges op - det er selvfølgelig vores opgave at sikre dette, og at borgerne oplever det sådan, skriver han i en mail ifølge fyens.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.