Derfor styrtdykker Novo-aktien trods rekordregnskab
Novo Nordisk-aktien faldt kraftigt fra morgenstunden, men rettede sig siden en smule op igen. Foto: Colourbox/Free
Investorerne sendte Novo Nordisk-aktien nedad, da fondsbørsen åbnede onsdag. Forventninger til 2016 skuffer.

Selv om Novo Nordisk onsdag præsenterede et overskud på knap 35 milliarder for 2015, er investorerne ikke tilfredse.

Da fondsbørsen åbnede for handel onsdag morgen, røg kursen omgående i rødt og var en overgang nede at vende i et minus på hele 6,5 procent.

Efter en lille halv time havde den dog rettet en smule op, men stod trods alt til et fald på næsten fem procent sammenlignet med gårsdagens lukkekurs.

Årsagen til de nedadvendte mundvige skal formentlig findes i regnskabets afsnit om forventningerne til 2016 og årene frem.

I år forventer ledelsen meget forsigtigt, at man opnår en salgsvækst på 5-9 procent og en tilsvarende fremgang i driftsresultatet.

På sigt forventer man tocifret vækst de kommende år, hvilket er lidt vagere end tidligere udmeldinger, og det er formentlig det, som er årsag til kursfaldet.

Det er i hvert fald vurderingen fra Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets.

- Summa summarum vægter den langsigtede guidance neutralt til en lille pil nedad for aktien.

- Alt i alt er det et regnskab, som vil trække aktien ned fra morgenstunden i et negativt marked, vurderede Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans inden markedsåbning.

Han noterer sig også, at Novo Nordisk i år vil opkøbe aktier for 14 milliarder kroner i år mod 17,5 milliarder kroner de foregående år.

Til kursfaldet skal dog også tilføjes, at onsdagen som udgangspunktet lå til at blive en negativ dag på fondsbørsen efter nye fald i oliepriserne og kursfald i USA og i Asien på mellem 2 og 3 procent.

/ritzau/