Administration 

Derfor skal du være glad for, at du ikke ligner en fotomodel

Faktisk er der mange fordele ved ikke at se ud som disse kvinder. (Foto: Fotocollage: Avisen.dk. Fotos: Scanpix / Eva Rinaldi - Wikimedia Commons / Ika Khargelia - Wikimedia Commons / Gavin Rajah - Wikimedia Commons)

Ville du ønske, du havde en kropstype som modellerne på catwalken? Det skal du ikke.

Du ser dem overalt: I reklamerne, i tøjkatalogerne, i reportagerne fra modeugen og når du shopper tøj online. Kvinder, der - stort set - alle sammen ser ens ud i kropsbygningen.

Fotomodeller har nemlig i høj grad alle sammen samme kropsbygning: For kvindernes vedkommende mellem 175 og 185 cm høje, meget unge, med tynde lår og overarme og ret flad barm, en krop med hverken ret meget muskelmasse eller fedt, og et BMI, der placerer de fleste i kategorien undervægtig. Dette gælder især de modeller, som præsenterer dyrt designertøj, mens undertøjs- og badetøjsmodeller ind imellem kan have en smule mere fyld på kroppen.

Dette har den praktiske funktion, at alle modeller kan passe samme tøjstørrelse, men det betyder samtidig, at langt de fleste kvinder kan konstatere, at de er meget tykkere, lavere og/eller ældre end de modeller, der præsenterer det tøj, de overvejer at købe.

Men faktisk skal du være glad for, at du ikke ligner en fotomodel. En mere gennemsnitlig kvindekrop har nemlig generelt en række sundhedsmæssige og tiltrækningsmæssige fordele over den mere ekstreme krop på catwalken.

Usundt at tænke meget over vægten

Fotomodeller bliver tit beskyldt for at have en spiseforstyrrelse. Modelbureauerne siger dog hver gang, at modellernes lave vægt skyldes genetik eller en høj forbrænding, og ikke anoreksi.

Meget tyder dog på, at det ikke er så sort og hvidt, og at spiseforstyrrelser er en risiko ved et job i modelbranchen. Hvis man er i en branche med meget fokus på vægt og kropsstørrelse og dermed selv tænker meget på disse ting, er der nemlig større risiko for at udvikle spiseforstyrrelse, siger ekspert.

Derudover skal man nok tage det med et gran salt, når meget tynde mennesker siger, at de spiser meget, men blot har en høj forbrænding. Mange undervægtige spiser nemlig mindre, end de selv tror.

Artiklen fortsætter under billedetAnn Ward, som vandt sæson 15 af America's Next Top Model, blev kritiseret for at ligne en spiseforstyrret. Ifølge Ann Ward selv skyldes hendes magre krop genetik, men faktisk er undervægt usundt, selvom det ikke skyldes spiseforstyrrelse. Foto: Screendump / Youtube.

"Naturlig" undervægt er OGSÅ usundt

En lav kropsvægt kan desuden medføre sundhedsproblemer, selvom den ikke skyldes en spiseforstyrrelse, men er "naturlig". Er man født med en lav appetit, er der for eksempel større risiko for, at man ikke får tilstrækkeligt med næringsstoffer i kosten, og det kan blandt andet betyde nedsat immunforsvar og dermed højere risiko for en lang række sygdomme, lige fra forkølelse til kræft.

En naturligt (eller tilvænnet) lav appetit kan også betyde, at man ikke får jern og B12-vitamin nok - især hvis man ikke spiser nok protein. Kvinder har især risiko for jernmangel på grund af den månedlige menstruation. Manglen på B12-vitamin og jern medfører træthed og øger også risikoen for mere alvorlige sygdomme.

Fedt ved organerne trods tynd krop

Men ikke nok med det - undervægtige mennesker er tit ikke opmærksomme på, at vægten kan være et problem.

Fordi der i vores samfund er stor fokus på sundhedsfaren ved overvægt, er undervægtige mennesker tit ikke klar over den risiko, det medfører at være undervægtig - og oplever de problemer med helbredet, overvejer de ofte ikke, at den tynde krop kan være årsagen.

Mennesker, som fra naturens side er tynde og derfor ikke nemt tager på, kan også have tendens til at spise mere usundt, fordi de tror, at de ikke behøver tænke over kosten - men kolestolol og blodsukker kan sagtens blive påvirket, selvom vægten ikke flytter sig opad. Derudover skyldes en naturlig lav vægt ofte generne - og netop mennesker med naturlig lav vægt har en tendens til at lagre fedt helt inde ved organerne i stedet for lige under huden - og det er faktisk langt mere sundhedsfarligt.

Artiklen fortsætter under billedet Selvom offentligheden ikke kender Ann Wards vægt, er det dog tydeligt, at den 189 cm høje kvinde har et lavere BMI end anbefalet. For at have et BMI på 20 burde hun faktisk veje 71,5 kg. Foto: Screendump / Youtube.

Sundest med fedt på lår og numse

Den gennemsnitlige højde for danske kvinder er cirka 168 cm, men de fleste fotomodeller er cirka 10 cm højere. Hvis de med en højde på 178 cm skal op over et BMI på 18,5, hvilket er den absolut laveste grænse for undervægt, bør de mindst veje 58,6 kg. Om de gør det, er svært at gennemskue, eftersom bureauerne ikke offentliggør deres modellers vægt. Men rigtigt mange modeller har et BMI under 18,5, vurderer en ekspert.

Og faktisk ligger et sundt BMI endnu højere, nemlig mellem 20 og 27. En undersøgelse har for nyligt vist, at undervægtige og personer i den lave ende af normalvægten har højere dødelighed. Selvfølgelig er det heller ikke sundt at veje for meget - men den gyldne middelvej er bedst.

Derudover er det også bevist, at det er sundt for kvinder at have fedt på lår og bagdel, hvilket stemmer meget dårligt overens med modeverdenens ideal.

Større risiko for knogleskørhed

Og så tærer undervægt på musklerne, og undervægtige kvinder har, uanset alder, større risiko for  knogleskørhed. En lav fedtprocent kan nemlig skade både menstruationscyklus og hormonbalancen hos kvinder, fordi kroppen behøver en vis fedtprocent for at kunne producere tilstrækkeligt med hormoner. Dermed risikerer man, at kroppen producerer svage knogler.

Men du skal ikke kun være taknemmelig for at have mere fedt på kroppen end kvinderne i modeshowet. Vær også glad for, at dine muskler fylder noget på kroppen, og at dine arme og ben dermed fylder mere end modellernes. Lav muskelmasse kan nemlig betyde, at man er tyndfed, hvilket kan være skadeligt og farligt for kroppen.

Artiklen fortsætter under billedetOverarme uden hverken fedt eller muskelmasse til at bule ud er en fordel i modelbranchen - men en sundhedsmæssig ulempe. Foto: Klaus Lange, Avisen.dk.

Og som om det ikke er nok, så medfører fotomodellers ekstreme højde faktisk også ulemper. Høje mennesker lader nemlig til at have større risiko for flere typer kræft, og døjer også oftere med rygproblemer.

Med andre ord har du god grund til at være taknemmelig, hvis dine ben er kortere og mere fyldige end fotomodellernes flagstænger.

Normal vægt gør dig mere frugtbar

Hvis du gerne vil have børn, skal du i særlig grad droppe at jagte en krop som fotomodellerne. Hvis du har en gennemsnitlig, normalvægtig kvindekrop, har du nemlig bedre chance for at blive gravid og gennemføre en normal graviditet.

Ud over at et lavt BMI (under 19) giver større risiko for visse sygdomme, nedsætter det nemlig også fertilitet hos kvinden.

Ikke alene har undervægtige kvinder sværere ved at blive gravide - de har også større risiko for problemer i graviditeten. Faktisk viser en undersøgelse, at de har 72 procent større risiko for at abortere i graviditetens første tre måneder. Kvinder, der var undervægtige, da de blev gravide, har også 43 procent større risiko for fejlernæring og dehydrering under graviditeten, hvilket kan være farligt for både mor og barn.

Desuden er det sundt for baby, hvis mor under graviditeten har en del fedt på lår og bagdel.

Artiklen fortsætter under billedetFotomodeller skal helst have lange, tynde ben, hvor lårene er næsten lige så tynde som underbenene. Men faktisk er det sundest for kvinder med nogle fedtdepoter på lårene - især hvis man prøver på at blive gravid.

Mænd tiltrækkes af lavere kvinder

Når det gælder skønhed og tiltrækning fra det modsatte køn, behøver du heller ikke ønske, at du så ud som modellerne på catwalken.

Mens modelbureuaerne målrettet går efter piger, som er højere end 173 cm - faktisk gerne meget højere - viser undersøgelser nemlig, at mænd finder kvinder med en højde på mellem 162 og 173 cm mest tiltrækkende. Faktisk er kvinders idealhøjde 168 cm, hvis man spørger mænd - i hvert fald de britiske mænd, som Yougov netop spurgte i en meningsmåling i 2014.

Andre undersøgelser viser, at mænd er mest tiltrukkede af lave, slanke kvinder med stor barm, det vil sige en kropsbygning, der mere ligner Scarlett Johanssons end Karlie Kloss'. Årsagen er, at denne kropsbygning ubevidst opfattes som mere feminin.

Artiklen fortsætter under billedet Modellen Karlie Kloss er med sine 187 cm næsten 20 cm højere end den danske gennemsnitskvinde. Bemærk også de tynde arme og de tydelige ribben ved brystet. Foto: Christopher Macsurak / Wikimedia Commons.

Tynde kvinder kommer desuden hurtigere til at se ældre ud, når de passerer de 40 år.

Endelig er mange af de fotomodeller, du ser i modeshows og kataloger, meget unge, eftersom bureauerne helst rekrutterer dem, når de er 14-16 år. Men det betyder ikke, at teenagepiger er flottere end voksne kvinder: En undersøgelse viser nemlig, at mænd finder kvinder på 31 år smukkest.

Høje kvinder har sværere ved at finde tøj

Og så er der nogle helt praktiske fordele ved at have en gennemsnitlig højde frem for at stavre rundt med 180 cm.

Selvom de høje modeller jo præsenterer det tøj, du skal købe, er det meste tøj til kvinder faktisk lavet, så det passer kvinder med en gennemsnitshøjde på cirka 168 cm. Hvis man - som de fleste modeller - er over 175 høj, er man derfor ironisk nok for høj til at passe de almindelige størrelser i mange tøjbutikker, men må købe tøj i specialafdelingen for høje kvinder.

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident