Derfor kan Corydons finansbombe sikre arbejdspladser
Nationalbanken stopper nu for salg af statsobligationer. Bax Lindhardt/Scanpix
Finansministeriets stop for statsobligationer kan blandt andet være med til at sikre beskæftigelse, lyder vurderingen fra en ekspert.

Det vakte opsigt, da Nationalbanken fredag offentliggjorde, at Finansministeriet med finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen besluttede at stoppe udstedelserne af indenlandske og udenlandske statsobligationer indtil videre.

Den tekniske manøvre er et af midlerne for at svække kronen, der ikke må blive for stærk over for euroen.

Hvis kronen alligevel får lov til at stige, kan det blandet resultere i dårligere konkurrence og dermed få indflydelse på beskæftigelsen i Danmark. Det vurderer cheføkonom i Lån og Spar Bank, Kai Lindberg, over for tv2.dk.

- Vores varer bliver dyrere, hvilket forværrer vores konkurrenceevne. Det kan betyde, at nogle arbejdspladser forsvinder, siger han til tv2.dk.

Danmark har siden 1982 ført fastkurspolitik først over for D-marken og fra 1999 over for euroen. Fastkurspolitikken er karakteriseret ved, at kronen hverken må blive for stærk eller for svag over for euroen.

Formelt kan kronen svinge med op til 2,25 procent på hver side af eurokursen. Ved at stoppe salget af statsobligationer kan Finansministeriet sænke renten på obligationerne, så de bliver mindre end de tyske statsobligationer, der dermed bliver mere attraktive.

Hvis kronen fortsætter med at stige, har det dog også en stribe positive effekter, vurderer Kai Lindberg.

Varer fra udlandet og rejser til udlandet vil blive billigere, ligesom det også vil blive muligt at tage billigere boliglån, selvom boligerne bliver dyrere.

/ritzau/