Derfor går mænd ikke til lægen
Forum for Mænds Sundhed har interviewet 50 mænd for at finde ud, hvad der afholder dem fra at gå til lægen. Foto: Linnemann Kristian/Ekstra Bladet
Det er for besværligt at få bestilt en tid hos lægen, lyder det fra mænd i en ny interviewundersøgelse.

Kom på mandag klokken ni.

Hvis mænd, i stedet for selv at skulle bestille tid, blev indkaldt til lægen, så vil de i langt højere tage sig sammen til et besøg i lægepraksissen. Det viser en ny interviewundersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed.

Faktisk går mændene 30 procent mindre til de praktiserende læger end kvinder gør, fortæller Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

Og dødeligheden af sygdomme som kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme er højere end blandt kvinder.

- Mændene synes, det er besværligt at lave en tid hos lægen, men hvis de bliver indkaldt, ligesom de gør hos tandlægen, så vil de rigtig gerne komme.

- Derudover er der også mange, der fortæller, at de ikke får sagt, hvad det egentlig er for et problem, de kommer med, når de tager op til lægen. Så sundhedsvæsenet skal være bedre til at gå i dialog med mændene, siger han til Ritzau.

En af løsningerne på sigt kunne være at rykke sundhedstjekket ud på arbejdspladserne, men lige nu og her kunne man være bedre til at uddanne lægerne til at tale med mændene og så indkalde de mænd, der i lang tid ikke har besøgt lægen, siger Svend Aage Madsen.

- Mændene er meget påpasselige med at gå til lægen og gør det ikke uden, at der er en god grund til at gøre det. De har fået det indtryk, at der nærmest er noget, der skal være ved at falde af, før de går til lægen.

- Mændene har ikke nok informationer om, hvad de kan få ud af ved at gå til lægen, siger han.

Forum for mænds sundhed er en gruppe af organisationer, faglige organisationer, patientforeninger, forskningsmiljøer, regioner, kommuner og medier, der arbejder for mænds sundhed.

I undersøgelsen har de interviewet 50 mænd fra forskellige virksomheder, såsom Vestas og Arla. Derudover har de talt med mænd fra et jobcenter i København, et boligsocialt kvarter i Aarhus og Mænds Mødesteder i Stevns og Aarhus om, hvorfor de ikke går til læge.

Undersøgelsens hovedkonklusioner:
  • Mange mænd har haft negative oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. De oplever ikke, at de kommer ud med den hjælp, som de havde håbet at finde.
  • Flere mænd synes, tiden er for kort. Og det er svært, at man kun må tage et problem op per lægebesøg.
  • Flere mænd synes, at der er mange barrierer i forhold til at komme til lægen. De finder åbningstiderne udfordrende, at det er vanskeligt at gå til læge i arbejdstiden - og svært at sygemelde sig på arbejdet.
  • Flere udtrykker, at de oplever modstand fra enten lægen eller sekretæren - oplever at være til besvær og blive afvist, når de henvender sig.
  • Kommunikationen og rammerne for konsultationen er udfordrende for mange af mændene og flere føler sig ikke imødekommet, eller de oplever sig direkte afvist, når de vil have en tid hos lægen.
  • Mange mænd taler ikke om sundhed og helbred med deres kolleger og familier - de mangler erfaringer fra samspil med sundhedsvæsnet og dermed et sprog til dialog med blandt andre lægen.
  • Mange mænd siger, at de har brug for "et los i røven", eller måske et kærligt skub fra konen.
  • En del mænd i undersøgelsen lægger vægt på at være stærke og at kunne klare sig selv. Hvis de skal til lægen, vil de endelig ikke virke pylrede. Der skal virkelig være noget alvorligt galt - "at der er et eller andet, der er ved at falde af", som flere af dem siger.
  • Nogle mænd fortæller om at have søgt læge for at få hjælp til psykiske problemer, men at de aldrig nåede at komme frem til problemet, da tiden var for kort.

Kilder: Forum for Mænds Sundhed

UDVID

/ritzau/