Der bliver færre fugle i Europa
Bestanden af fugle i Europa er på retur. På 30 år skønnes antallet at være faldet med næsten en halv milliard.
Undersøgelsen viser, at der især er ryddet ud i bestanden af de mest almindelige fuglearter som spurve, lærker, stære og grå agerhøns. Arkivfoto.
Undersøgelsen viser, at der især er ryddet ud i bestanden af de mest almindelige fuglearter som spurve, lærker, stære og grå agerhøns. Arkivfoto. Foto: Natacha Pisarenko/AP

Antallet af fugle i Europa er skrumpet med flere hundrede millioner de seneste 30 år, viser en ny britisk undersøgelse. Bestanden skønnes i perioden at være mindsket med 421 millioner fugle.

Det moderne landbrug og en mangel på naturlige levesteder har tyndet godt ud i fugleflokkene, står der i en artikel, der mandag offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Ecology Letters.

- Det her er en advarsel fra fugle over hele Europa. Det er tydeligt, at vi forvalter miljøet på en måde, der er uholdbar for mange af de mest kendte arter, siger Richard Gregory fra den britiske fugleværnsforening Royal Society for Protection of Birds.

For at få vendt udviklingen og stoppe faldet i bestanden er det afgørende, at den retslige beskyttelse af både fugle og deres levesteder skærpes, mener Gregory, der er hovedforfatter på artiklen.

Undersøgelsen viser, at der især er ryddet ud i bestanden af de mest almindelige fuglearter som spurve, lærker, stære og grå agerhøns.

Samtidig er antallet af visse mere sjældne arter steget i de seneste år, sandsynligvis på grund af en målrettet indsats for at øge bestandene gennem for eksempel naturbeskyttelse.

Forskerne har anslået nedgangen i fuglebestanden ved at analysere data om 144 arter indsamlet fra 25 europæiske lande.

Herhjemme er antallet af mange arter også nedadgående. Ifølge en tælling fra Dansk Ornitologisk Forening er bestanden af sanglærker for eksempel mere end halveret siden midten af 1970'erne. Nedgangen skyldes især den intensive dyrkning af landskabet, brug af sprøjtegifte og mangel på uspolerede pletter i naturen.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.