"Deprimerende": Hårdt arbejde øger risiko for at havne på overførselsindkomst

Annette Jønsson er blevet nedslidt igennem sit arbejde som sygehjælper og avisomdeler og er endt på overførselsindkomst på grund af slidgigt i fingrene og ryggen. (Foto: Privatfoto.)

Det har en høj pris at have et arbejde, som er fysisk eller psykisk hårdt. Af de lønmodtagere, der havde et hårdt arbejdsmiljø i 2012, var så mange som hver femte fire år senere havnet på en overførselsindkomst som følge af nedsat arbejdsevne.

Et fysisk eller psykisk hårdt arbejde øger risikoen for at komme på sygedagpenge, førtidspension eller en anden overførselsindkomst med 40 procent.

Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Ugebrevet A4.

Undersøgelsen har fulgt 420.000 lønmodtagere, som havde et fysisk eller psykisk hårdt arbejde i 2012. Efter fire år modtog hver femte af dem, 80.000 personer, en ydelse, som skyldes nedsat arbejdsevne.

LO's næstformand, Morten Skov Christiansen, kalder undersøgelsen overraskende og dybt bekymrende.

- Jeg synes, det er meget deprimerende at se, at der er så mange lønmodtagere, der ikke får mulighed for at få et godt og langt arbejdsliv, fordi deres arbejdsmiljø forhindrer dem i det. Det er ikke tilfredsstillende i et samfund som vores, at så mange bliver syge af at gå på arbejde, siger Morten Skov Christiansen.

En af dem, som er endt på overførselsindkomst efter et langt og hårdt arbejdsliv, er 58-årige Annette Jønsson. Hun tager dagligt metadon for at udholde smerterne fra slidgigten i hænderne og ryggen.

Hun har arbejdet, siden hun var 14 år, først som sygehjælper og social- og sundhedsassistent og derefter som avisomdeler, hvor hun har slæbt rundt på 20 kilo tunge avisbundter.

- Det, der har slidt mig ned, er de mange daglige tunge løft, forflytninger af de ældre fra senge til kørestole, og så at ligge på knæ og vaske gulv, fortæller Annette Jønsson.

Hun er nu i sit andet ressourceforløb og har fået afslag på førtidspension. Læs mere om hendes historie her.

Invester i arbejdsmiljø

Fra 2007 til 2016 er statens samlede bevillinger til Arbejdstilsynet, forskning, formidling, rådgivning og arbejdsmarkedets parters arbejdsmiljøindsats faldet med 20 procent fra 877,5 til 700 millioner kroner. I 2018 skal Arbejdstilsynet spare yderligere 15 millioner kroner. LO opfordrer regeringen til i stedet at investere i arbejdsmiljøet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen henviser til, at regeringen har nedsat et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger til en bedre arbejdsmiljøindsats.

"Hvis udvalget anbefaler, at der skal investeres mere i arbejdsmiljøet er det selvfølgelig noget, jeg vil drøfte med partierne bag arbejdsmiljøaftalen," skriver han i en mail til Ugebrevet A4.

Dansk Arbejdsgiverforening understreger, at arbejdsmiljøet er årsag til en meget lille del af sygefraværet, og at kost, rygning, alkohol og motion er de primære årsager til sygefravær og førtidspension.

- Vi skal derfor have en langt bredere politisk debat - blandt om hvad vi selv kan gøre for at have et godt helbred, hvordan arbejdspladserne yderligere kan styrke det gode arbejdsmiljø, og hvordan det offentlige for eksempel sundhedssystemet og jobcentrene effektivt hjælper os tilbage på job, hvis vi bliver ramt af sygdom, siger arbejdsmiljøpolitisk chef Christina Sode Haslund til Ugebrevet A4.