Dennis K: Kommunerne smider uddannelses-succes på gulvet

Når kommunerne nu skærer i antallet af uddannelsespladser til sosu’er, bliver konsekvensen, at vi ender med mere ikke-uddannet personale. Det vil gå ud over kvaliteten af velfærdsydelser, mener FOA-formand Dennis Kristensen.
Konsekvensen bliver flere ikke-uddannede sosu'er, når kommunerne nu skærer i antallet uddannelsespladser til social- og sundhedsområdet, mener FOA-formand Dennis Kristensen. 
Konsekvensen bliver flere ikke-uddannede sosu'er, når kommunerne nu skærer i antallet uddannelsespladser til social- og sundhedsområdet, mener FOA-formand Dennis Kristensen.  Foto: Scanpix arkiv

Efter flere år med et uddannelsesløft af sosu’er træder kommunerne nu på bremsen og skærer ned på antallet af uddannelsespladser.

Kommunernes Landsforening, KL, har sendt brev til kommunerne om at reducere antallet af uddannelsespladser til social- og sundhedshjælper med 800 fra 2015 til 2016.

Og selv om beskeden til kommunerne samtidig lyder, at de skal øge antallet af uddannelsespladser på den længere uddannelse til social- og sundhedsassistenter, så er der stadig et minus på 400 uddannelsespladser i det samlede regnestykke.

Og det er helt galt, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, som organiserer sosu’erne.

Succesen er truet

Han mener, at kommunerne er ved at smide den uddannelsessucces, som er opnået de senere år, på gulvet.

- Ser man på aldersgennemsnittet i vores medlemsgruppe, vil der være en betydelig udskiftning i de kommende år. Og hvis vi ikke får endnu flere uddannet nu, vil det føre til, at vi får flere uudannede igen – til skade for kvaliteten af velfærdsydelserne, mener han.

Dennis Kristensen er åben over for en diskussion af, om der skal flere assistenter til i forhold til hjælpere. Men at skære ned på det samlede antal uddannelsespladser til sosu’er er ifølge ham helt hen i vejret.

Baglæns

Det var ifølge FOA-formanden heller ikke det, der lå i den aftale mellem regering, fagbevægelsen og kommunerne, som var lige ved at falde på plads i forsommeren, da valget kom i vejen. Aftalen skulle erstatte en trepartsaftale fra 2007, som udløber i år, og som har betydet et gevaldigt løft i uddannelsen af sosu’er.

- KL går baglæns, undrer Dennis Kristensen sig.

KL: Vi følger opskriften

Men nedskæringen i det samlede antal uddannelsespladser er faktisk helt i overensstemmelse med den aftale, der var lige ved at falde på plads. Det siger kontorchef i KL Niels Arndt Nielsen.

- Den ny regering pålagde os et omprioriteringsbidrag på mange milliarder årligt, og derfor var det yderst vanskeligt at lave en flerårig aftale på det her område. Men dét vi har meldt ud til kommunerne er faktisk år 1 i den aftale, der lå, understreger han.

Behovet opgraderes

De færre uddannelsespladser er besluttet med klart blik for både udbud og efterspørgsel, forsikrer Niels Arndt Nielsen.

- Reduceringen i antallet af uddannelsespladser sker i overensstemmelse med en prognose fra Finansministeriet, der har set på, hvor mange ældre vi får, og hvor mange ansatte, der trækker sig tilbage. Det stemmer også overens med det, vi hører fra kommunerne. Det er også meldinger fra kommunerne, der gør, at vi nu vil uddanne flere assistenter på bekostning af hjælpere. Det er dér, de har behovet, siger han.

Stadig mange uddannelser

Samtidig vil han gerne modsætte sig, at der skabes et billede af, at kommunerne nu standser uddannelsen af sosu’er.

- Vi har stadig flere end 7.000 sosu-hjælpere og godt 2.000 -assistenter i praktik til næste år, siger Niels Arndt Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.