Administration 

"Den stigende ulighed strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land i 50 år"

Grove nedskæringer i sociale ydelser strider imod hele velfærdssamfundets filosofi om at sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, siger Mogens Lykketoft. (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)

Stigende ulighed og dramatisk højrekurs martrer den socialdemokratiske veteran. Mogens Lykketoft mener, at vi har den mest ultraliberale regering i Danmark i hans tid.

Alt, hvad Mogens Lykketoft har kæmpet for i dansk politik igennem næsten et halvt århundrede, er ved at falde på gulvet. 

Så når rynkerne er dybe og håret gråt, er det ikke kun alderen, der tynger. Det er også bekymringerne og erkendelsen af, at både Danmark og verden går sin skæve gang i stik modsat retning af den, som den 70-årige socialdemokratiske veteran ønsker sig.

- Vi har fået en markant større ulighed og en dramatisk højrekurs i den økonomiske politik og i arbejdsmarkedspolitikken i Danmark i de senere år. Det strider imod alt, hvad jeg har kæmpet for i det her land de seneste 50 år, siger Mogens Lykketoft.

Julehumøret svært at finde

Socialdemokratiets grand old man er tilbage i Folketinget efter halvandet år som formand for FN’s generalforsamling. Julehumøret vil ikke helt indfinde sig, medgiver han. 

For han mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen gør livet stadig sværere for de fattige, og det strider jo imod selve julens ånd.

- Lige nu har vi den mest ultraliberale regering, som vi har set i Danmark i min tid. Og den ødelægger nogle af de kvaliteter, der har bidraget til at gøre det her land til et af de mest sympatiske, mest lige og mest konkurrencekraftige i verden, bedyrer han.

Foregangslandet gik i glemmebogen

Mogens Lykketoft fremhæver, at kombinationen af ordentlig velfærd, omfordeling via skatten, muligheder for uddannelse samt satsning på sundhed, klima og miljø har gjort os konkurrencedygtige.

Han bruger ordet ’foregangsland’, der var et socialdemokatisk buzzword i begyndelsen af 90erne, da de såkaldt fantastiske fire Svend Auken, Poul Nyrup, Ritt Bjerregaard og han selv sad på magten.

Men foregangslandet er gået i glemmebogen, og nu mener Mogens Lykketoft, at Lars Løkke, Anders Samuelsen og Søren Pape er ved at pille ned, hvad Socialdemokratiet med sin politik bidrog til at bygge op af vindmølleimperier, medicinalgiganter og global efterspørgsel efter vores teknologier og viden.

- Det er simpelthen ikke rigtigt, at vejen til større konkurrencekraft er større ulighed og at lette skatten for de rige. Hele filosofien, som VLAK-regeringen drives af, er efter min mening både dybt usympatisk og også helt forkert, fastslår han.

Voodoo-politik

Mogens Lykketoft, der også har været finansminister, mener, at den nuværende regering fører en økonomisk politik, der ikke er rationel men mere en ansvarsløs ’tænk-på-et-tal’-økonomi.

- Når man ved, hvordan regeringen tænker og regner, kan deres politik slet ikke lade sig gøre. Det er fuldstændig voodoo. Det vil betyde nye nedskæringer og opstramninger i forhold til de arbejdsløse og alt det der frygtelige udbudsteori, der er blevet skamredet i de sidste år, vil fortsætte, siger han.

Mogens Lykketoft henviser til, at det store mantra hos et bredt politisk flertal har været at øge arbejdsudbuddet frem for at øge kompetencerne.  

- Efter alt, hvad jeg ved, er der meget mere vækst i at opkvalificere folk og sørge for, at den offentlige service fungerer ordentligt end ved at sænke topskatten og dagpengene, siger han.

Skatte-skandale  

Mogens Lykketoft mener, at de borgerlige partier ved enhver skatteforhandling i nyere tid har været besat af tanken om at lette skatten i toppen.

- De borgerlige har et overvældende ansvar for at have ødelagt det danske skattevæsen. Skatteflugten til udlandet og fup og fiduser har i den grad undergravet skatteopkrævningen, og det har særlig været til gavn for de mest velhavende selskaber og personer her i landet.

- I virkeligheden er det måske en af de alvorligste skandaler i nyere danmarkshistorie, for der er jo to betingelser for, at mennesker accepterer velfærdssamfundet. Det ene er, at det leverer ordentlig kvalitet, men det er under pres på grund af vedvarende nedskæringer. Bare se på overlægen på Rigshospitalets fødeafdeling, der siger op i protest, og se på ældre på plejehjem, der ligger i tissebleer.

Rationaliseringskrav gået for vidt

- Dybest set har vi politikere været der så mange gange med rationaliseringskrav til den offentlige sektor, at det ikke har kunnet undgå at blive til en ringere service. Det driver også de private alternativer frem. Folk begynder at ville betale selv for at få noget bedre, og så vil de ikke betale skat, beklager han.

Mogens Lykketoft pointerer, at det er skruen uden ende. 

- Samtidig med at kvaliteten i den offentlige service falder, kan folk se, at naboen ikke betaler skat eller er flyttet til Liechtenstein. Skattesystemet er brudt sammen på grund af de nedskæringer på SKAT, som Venstre har gennemtrumfet gennem årene, og så udhules accepten af hele systemet, buldrer han.

Vi har set nogen af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik.

Samtidig med at folk i job får skattelettelser, påpeger Mogens Lykketoft, at dagpenge og andre overførselsindkomster gradvist bliver udhulet. Med andre ord får folk på den grønne gren det stadig bedre, mens ledige og kontanthjælpsmodtagere falder helt ned fra grenen. 

Og det er måske netop her, at hans gamle socialdemokratiske hjerte bløder allermest. Når kontanthjælpen skæres, og børnefamilier havner i håbløse situationer, kan han næsten ikke få luft.

- Vi har set nogle af de groveste reduktioner i folks meget små budgetter, der er realiseret i den tid jeg har været i politik. Det strider imod alt, ALT, hvad der har været velfærdssamfundets filosofi, nemlig at man skulle sørge for anstændige levevilkår for alle mennesker, beklager han.  

Bitre erfaringer med privatiseringer 

Mogens Lykketoft ser også gravalvorlig ud, når han taler om VLAK-regeringens planer om mere konkurrenceudsættelse.

- Jeg er meget bekymret for, hvor langt de kan komme med at sælge offentlige virksomheder. Vi har bitre erfaringer, siger han og er ikke bleg for at indrømme, at Socialdemokratiet også har været med til at sætte danske offentlige kronjuveler på udsalg.

- Hvis man først udbyder offentlige virksomheder, er det ikke muligt at sørge for, at det er nogen her i landet, der får opgaven, og at de kommer til at betale skat herhjemme, pointerer han.

Det kan ende rablende galt, hvis regeringen får forvandlet dansk vandsektor til profitdrevet virksomhed, anfører han.

Absurd og dyrt

- De borgerlige er så betaget af at drive virksomheder under private former. Vi husker, hvordan Løkke overbetalte privathospitalerne og blev kraftigt kritiseret af Rigsrevisionen for at gøre det.

Han fremfører et eksempel fra en jysk kommune, hvor et privat hjemmehjælpsfirma havde en stor del af leverancen af hjemmehjælpere i kommunen og så gik fallit.

- Kommunen havde jo ikke et apparat stående til at overtage hele hjemmehjælpen fra dag et af konkursen. Så kommunen var nødt til at overtage det private firma i en såkaldt virksomhedsoverdragelse, hvor kommunen overtager det krakkede private firmas gæld. Det er absurd og dyrt ad helvede til, fastslår han.

Livsfarligt at privatisere TV2

Regeringens planer om at privatisere TV2 får også Mogens Lykketoft op i det røde felt.

- Det er livsfarligt at lege med igen at privatisere TV2. Hvis en tv-station, også med deres public service forpligtelser, skal i frit udbud, kan vi i princippet ikke udelukke hverken Berlusconi eller Robert Murdoch som ejere af en dansk tv-kanal. Med alt hvad vi ved om, hvordan politik er ved at løbe af sporet i både Europa og USA, er det dødsensfarligt, siger Mogens Lykketoft.

Med en højrepopulistisk bølge, der skyller hen over den vestlige verden, advarer han om at drosle ned for public service forpligtelser. 

Ifølge Mogens Lykketoft bliver det i høj grad Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der skal sætte en stopper for, at trioen Løkke, Pape og Samuelsen laver endnu større huller i det danske sociale sikkerhedsnet end i dag.

- Det bliver i meget høj grad Dansk Folkeparti, der skal gøre op med sig selv, om de virkelig kan og vil lægge ryg til den højrekurs, siger han.

Men bliver regeringens højrekurs ikke rettet ind mod midten af Kristian Thulesen Dahl, bliver konsekvenserne for det danske samfund rent ud sagt forfærdelige, spår Mogens Lykketoft.

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom ulykke:
Tilskadekomne
ligger på jorden

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde