Delstatsvalg giver Merkels parti nyt nederlag

Socialdemokraterne i delstaten Niedersachsen overhaler ifølge valgstedsmålinger Merkels CDU.

Vælgere i den tyske delstat Niedersachsen var søndag de første til at afgive deres stemme, siden der var valg til Forbundsdagen i september.

Ligesom i september blev resultatet tilbagegang for kansler Angela Merkels parti, CDU.

Det viser de tyske tv-stationers prognoser klokken 22.35 søndag aften. Prognoserne består af resultater fra valgstedsmålinger, der løbende erstattes med rigtige resultater i takt med, at de kommer ind.

Modsat CDU var der for de tyske socialdemokrater trøst at finde i Niedersachsen, der er hjem for bilproducenten Volkswagen.

Ifølge prognoserne går det konservative parti tilbage, mens Socialdemokratiet går frem. Det i en sådan grad, at socialdemokraterne overhaler kanslerens parti og bliver størst i delstaten.

Ved valget i september stormede det euro- og indvandringsskeptiske Alternative für Deutschland ind i Forbundsdagen. Samme medvind havde partiet søndag.

Prognoserne giver partiet mere end nok stemmer, til at de kan gøre deres entre i Niedersachsens parlament. Dermed er partiet repræsenteret i 14 af 16 tyske delstaters parlamenter.

Partiet får dog ikke ligeså mange stemmer, som da Niedersachsen skulle afgive deres stemme til Forbundsdagen.

Før valget i Niedersachsen sad en koalition af Socialdemokratiet og miljøpartiet De Grønne på magten. Da et medlem fra De Grønne skiftede til CDU havde de to partier ikke længere tilstrækkelig mandater i ryggen.

Derfor blev der udskrevet valg.

Trods fremgangen til Socialdemokratiet står De Grønne ifølge valgstedsmålingen fra de tyske tv-stationer ikke til at få nok mandater, til at koalitionen kan overleve.

Efter valget til Forbundsdagen afhænger kansler Angela Merkels flertal af støtte fra netop De Grønne samt det liberale parti FDP.

Onsdag starter de tre partier deres forhandlinger om en koalition. Alle tre partier tabte stemmer ved valget i Niedersachsen søndag.

Koalitionen kaldes en Jamaica-koalition, fordi partiernes farver er sort(CDU), grøn(De Grønne) og gul(FDP).

/ritzau/