Debat efter TV 2-dokumentar: "Hvem har fortjent at få førtidspension?"

I anledning af TV 2 dokumentaren "Drømmen om førtidspension" genopfrisker Avisen.dk blandt andet Ulla Astrup og Charlotte Pedersens historier. (Foto: Foto: Nicolai Jaquet/Avisen.dk)

Knap hver 17. arbejdsduelige dansker er på førtidspension og i den anledning bringer Avisen.dk en række af de historier, vi har bragt om danskernes kamp på og for førtidspension.

Hvem har fortjent at få førtidspension? Det spørgsmål stiller TV 2 her til aften klokken 20 i dokumentarprogrammet "Drømmen om førtidspension".

I programmet følger vi seks danskere, hvoraf tre har fået førtidspension før førtidspensionsreformen i 2013.

Vi følger blandt andet Peter og Jørgen, der har taget deres førtidspension med til Thailand, hvor de forsørger deres thailandske familie med den.

Peter fejler ifølge ham selv ikke noget, og hvis han ikke havde fået førtidspension, havde han arbejdet herhjemme i Danmark.

Vi følger også Gitte, der har psoriasis-gigt og bor i den tyrkiske by Alanya i en 140 kvm lejlighed med en rengøringskone.

- Den, dag hvor jeg fik min førtidspension, var den mest privilegerede dag i mit liv, siger Gitte i TV 2 dokumentaren og medgiver, at hun nok ikke havde fået førtidspensionen i dag.

Men mens de tre, der fik deres førtidspension før reformen i 2013, lever et liv i sus og dus i udlandet, kæmper flere herhjemme med at få førtidspension. Vi følger blandt andet Ulla Astrup, der har Parkinsons sygdom og Linnea, der lider af diabetis, familiær rystesyge og lige er blevet opereret for kræft.

Programmet slutter af med en fortæller, der stiller seerne følgende spørgsmål:

- Er vores politikere gået for langt i forsøget på at få flere af os i arbejde? Det spørgsmål er i lige nu til debat på Christiansborg. Men hvad mener du? Hvem har fortjent at få førtidspension, og hvem har ikke.

Du kan se hele programmet torsdag aften klokken 20.00 på TV 2.

Ullas kamp for førtidspension

Avisen.dk har dækket spørgsmålet om førtidspension indgående og her kommer et udpluk af de historier, vi i løbet af det seneste år har bragt.


Ulla Astrup fik senest i september afslag på førtidspension. Her ses hun med sin mand Erling Astrup. Foto: Nicolai Jaquet.

Vi var derfor til stede, da Ulla Astrup, der medvirker i "Drømmen om førtidspension", fik afslag på sin anmodning om førtidspension i efteråret. Her forklarede hendes mand, at de nu må ty til desperate tiltag:

- Vi har selvfølgelig en plan B og en plan C. Plan B er, at vi kan blive nødt til at blive skilt. Det er ikke noget, som vi på nogen måde ønsker, men så skal kommunen overtage forpligtelserne. Plan C er, at vi må flytte til en anden kommune, sagde Ullas mand, Erling Astrup dengang til Avisen.dk.

Du kan læse mere om Ullas kamp for førtidspension her: Skæv ryg og Parkinsons: Nu har Ulla Astrup fået afslag på førtidspension

Ulla fik nej til førtidspension: Vil flytte 150 km. for at prøve i ny kommune

En halv time er rigeligt

Flere af de personer som ansøger om førtidspension har overfor Avisen.dk fortalt, hvordan de føler, at de bliver nedbrudt som mennesker af det kommunale system. 

En af dem var 51-årige Pia Steffens fra Langeland, der trods en kronisk smertetilstand med dertilhørende kognitive forstyrrelser kunne fremvise fem fede ringbind, der dokumenterede hendes lange kommunale sagsbehandling. 


Kampen for at opnå førtidspension fik Pia Steffens til at føle sig umenneskeliggjort. Foto: Cecilie Agertoft.

Senest havde hun måtte opgive en jobprøvning på en halv time om ugen.

- Man er en dukke, der bliver kørt rundt i systemet, rundt i et hjul. Du kunne ligeså godt være en hamster i et hamsterhjul. Det kører bare rundt, og du skal bare have energien til at komme igennem det her, sagde Pia Steffens dengang til Avisen.dk.

Læs mere her: En halv times arbejde om ugen var for hårdt for Pia: Kommunen nægter førtidspension

Rockstjerne på førtidspension

At det er blevet sværere at få tilkendt førtidspension har til tider ført til lidt aparte optrin, når det så endelig er lykkedes en borger.

Det kunne Avisen.dk beskrive, da Charlotte Pedersen efter 11 års kamp i august blev indstillet til førtidspension og hundredevis af fremmødte tiljublede hende som en "rockstjerne" ved Jobcenter Lærkevej i København. 


Jublen ville ingen ende tage, da Charlotte Pedersen mødte folk, efter at hun var blevet indstillet til førtidspension. Foto: Avisen.dk.

- Jeg havde det rigtig dårligt, da jeg blev hentet ind og skulle have afgørelsen. Jeg var ved at brække mig, fortalte Charlotte Pedersen efterfølgende til Avisen.dk.

Du kan læse mere om den følelsesvædede dag, samt se video og flere billeder, her: Charlotte tiljublet som en rockstjerne: Indstillet til førtidspension efter 11 år

Hvordan gik det Charlotte Pedersen og fik hun sin førtidspension? Det kan du læse om her: Charlotte hyldet, da hun fik førtidspension: Fortsætter nu kampen for andre

Otte lange år

Med smil kommer man længst. Det erfarede Tina Madsen på 49 fra Esbjerg, der har en lægejournal, som er tyk som en bog. Hele 459 gange havde hun været til læge de sidste tre år.

- Du er fanget i en ond cirkel, som også skaber en masse mistillid og mistro, fordi du bliver mistænkeliggjort hele tiden, for om du nu er så syg, som du siger, sagde Tina Madsen dengang til Avisen.dk.


Det tog Tina Madsen otte år at få sin førtidspension. Foto: Privatfoto.

Men med smil og list endte det alligevel efter otte år med, at hun fik en førtidspension.

- Jeg lærte at sætte mit pokerfjæs på. Jeg lærte, at man bare skal smile til sagsbehandlerne. Og når de så siger, at man skal noget, så skal man bare spørge ind til det - og sætte sagsbehandleren på arbejde. Det hjalp mig, sagde hun dengang.

Du kan læse mere om Tina Madsen her: Smil hjalp Tina til førtidspension efter otte seje år

Er du i tvivl om taksterne for førtidspension? Du kan læse Avisen.dk's guide her: Hvad får man i førtidspension?