Administration 

"De syge må klare sig selv - til de ligger i rendestenen med deres familie"

Situationen for lønmodtagere, der rammes af langvarig sygdom, nærmer sig det katastrofale, konkluderer Ulf Harbo i sit nyeste blog-indlæg.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

I de sidste syv år har Folketinget accepteret, at kommuner ulovligt har raskmeldt syge borgere til social deroute - uden mulighed for sygedagpenge og ofte uden ret til kontanthjælp.
Alle har vendt det blinde øje til - på nær de røde vagthunde fra Enhedslisten, som kun få lytter til.

Situationen for lønmodtagere, der rammes af langvarig sygdom, nærmer sig det katastrofale.

I SEPTEMBER tog fagforbundet Metal i Nordsjælland det tunge skyts i brug. Man politi-anmeldte fire kommunale sagsbehandlere på grund af uretfærdighed i myndigheds-udøvelsen. Anmeldelsen kom på baggrund af systematiske lovbrud i sager om kommunal raskmelding af syge borgere.

Det er tydeligt, at der er tale om et kæmpe problem i hele landet, når et stort fagforbund som Metal ser sig nødsaget til at politianmelde menige sagsbehandlere og andre kommunale medarbejdere.

JEG HAR de seneste måneder fået flere henvendelser fra desperate borgere i hele landet. De har oplevet at blive raskmeldt på et ulovligt grundlag - hvor kommunen hverken har inddraget borgeren eller indhentet alle relevante lægelige oplysninger.

Vi snakker ikke om borgere og læger, der undlader at oplyse og vejlede sagsbehandlere om den helbredsmæssige status. Vi snakker heller ikke her om borgere, der ikke deltager i egen helbredelse - snarere tværtimod.

Normalt er borgeren i gang med udredning og behandling i sundhedssystemet. For ham eller hende vil et sygedagpengestop medføre en uoverskuelig situation. Og et stop betyder en forøget risiko for,at det ekstra pres - der ligger i at miste sin egen forsørgelse - vil forværre et i forvejen truet helbred.

OFTE OPLEVER både borgeren og lægen, at sagsbehandleren hverken svarer på henvendelser, overholder svarfrister eller opfylder de lovbefalede genvurderingsfrister, der gælder i klagesystemet.

Kommunen udnytter ofte sin magt til at bryde loven

Kommunen udnytter ofte sin magt til at bryde loven. Stop for sygedagpenge til en borger sker uden varsel fra den ene uge til den anden - og selv om det er ulovligt, straffes kommunen ikke.

Denne vilkårlighed i kommuners magtmisbrug kan vel benævnes som terror mod de mest udsatte i vores velfærdssamfund. Man må spørge, om vi stadig kan kalde Danmark et velfærdssamfund, når vores kommunale forvaltere kaster de borgere, de ifølge loven har pligt til at hjælpe, på gaden. Uden nåde og uden et lovligt og fuldt oplyst grundlag.

AVISEN.DK skrev for nylig om, at antallet af ulovlige kommunale raskmeldinger har ligget stabilt mellem 30 og 40 procent de sidste 7 år. Altså var ca. hver tredje raskmelding i strid med loven!

Vores kommuner har desværre benyttet sig af deres straffrihed og af borgenes uvidenhed. For de færreste af dem, der rammes af kommunens hammer, har nemlig ressourcer til at klage.

Så mørketallet af ulovlige sygedagpengestop er langt højere, end tallene umiddelbart viser. Ikke mærkeligt at danskernes tillid er faldet drastisk - og at frygten for at miste sit økonomiske livsgrundlag trives. Samtidig øges uligheden og klasseforskelle.

Men kan den slags virkelig lade sig gøre i verdens lykkeligste land, hvor alle er frie og lige? At miste alt man har, fordi man bliver syg?

Er vi danskere ikke forsikret, når vi nu troligt har uddannet os, arbejdet og betalt vores skat med glæde?

Det skal hermed afsløres - sådan er det. De syge må klare sig selv - indtil de ligger i rendestenen med deres familie. Hårdtarbejdende danskere er ikke berettiget til kontanthjælp, før de har mistet næsten alt, hvad de ejer - både egne materielle goder, kapitalpensioner m.v.og hvad der tilhører en ægtefælle. Dette er hovedårsagen til den voldsomme belastning, det er at blive kommunalt raskmeldt, når man ikke er i stand til at arbejde på grund af sygdom eller en langvarig skade.

AT MAN KAN KLAGE til Ankestyrelsen, er ingen trøst. For Ankestyrelsen rykker hele tiden tættere og tættere på kommunernes ulovlige praksis - og kan bruge op til et år eller mere på at behandle sagen.

Et år i det sorte hul uden indtægt er lang tid og ødelæggende og bekosteligt for de berørte familier og for vores samfund.

Hvornår vil de ansvarlige politikere gøre noget ved kommunernes ulovlige sagsbehandling frem for at henvise til en overbebyrdet Ankestyrelse og et tilsyn, der ikke eksisterer i praksis ?
Var det ikke hensigten med reformen af sygedagpenge, der trådte i kraft sommeren 2014 at lukke det sorte hul?

Det sorte hul, hvor mange tusinde mennesker var blevet parkeret på kontanthjælp, efter at VK-regeringen og dens folketingsflertal (med bl.a. Dansk Folkeparti) indførte stop for sygedagpenge efter 52 uger - og derfor måtte forsørge sig selv på grund af kontanthjælpssystemets krav om ingen formue og værdier samt gensidig forsørgelsespligt?

Daværende beskæftigelsesmininister Mette Frederiksen var som sædvanlig klar i mælet, da hun udtalte: "Det absolut vigtigste er, at vi får afskaffet den varighedsbegrænsning, der i dag betyder, at syge mennesker er i risiko for at miste deres forsørgelsesgrundlag."

BLÅ BLOK med Liberal Alliance i spidsen jublede ifølge medierne, da man vedtog sygedagpengereformen. Det var efter LAs sorte bog at finansiere lukningen af det sorte hul ved at sætte den ordinære sygedagpengeperiode ned fra 52 til 22 uger og iøvrigt spare 300 millioner til skattelettelser. Ja, faktisk beregnede beskæftigelsesministeriet, at man ville spare 385 millioner på sygedagpengereformen fortrinsvis ved at nedsætte den ordinære max-varighed på sygedagpengene fra 52 til 22 uger.

Nuværende beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen, Venstre, jubler stadig.
Reformen er en succes. "Vi" har sparet påsygedagpengene, ikke fordi danskerne nu mirakuløst bliver raskere hurtigere, men fordi kommunerne raskmelder alvorligt syge mennesker - selvom de ikke er færdig-udredt eller behandlet. Man parkerer dem som en grå masse i kontanthjælpssystemet eller på en ydelse på kontanthjælpsniveau i et såkaldt jobafklaringsforløb.

Dagen efter i nyhederne er Jørn Neergaard Larsen overmåde bekymret, når han med alvorlig mine meddeler det danske folk, at der er alt for mange danskere på kontanthjælp, og han derfor må sætte ydelserne yderligere ned, så det kan betale sig at arbejde.

Absurditeterne har ingen grænse efterhånden. De ansvarlige i Beskæftigelsesministeriet må tro, at danskerne er utroligt dumme og uvidende - eller lider af stigende demens over for politiske udmeldinger.

Der er åbenbart næsten ingen medier, der tør gå de mange modsatrettede politiske meldinger efter i sømmene - eller kritisk tjekke sammenhængskraften i nyhedsstrømmen. Måske er de fleste journalister også blevet demente?

FAKTA ER, at et stigende antal langvarigt syge danskere raskmeldes til social deroute ulovligt og i et overlagt magtmisbrug, der er uværdigtog skadeligt for demokratiet.

Statistikker over den stigende ulighed viser også, at der er tydelige klasseforskelle i sagsbehandlingen, så den ufaglærte ved samlebåndet eller håndværkeren, der kan skiftes ud, oven i en ulovlig raskmelding også tit fyres - og derfor står betydeligt dårligere end den veluddannede og højtlønnede specialist.

De mange historier fra den kommunale sagsbehandling har på det seneste ramt de landsdækkede aviser. Information har kørt artikel-serier med absurde eksempler, og senest har Politiken taget rædselshistorier fra det kommunale system op - ikke bare som en enlig svale, men som beviser på systematiske svigt over for syge og handicappede.

Verdens lykkeligste, mest lige og rige lille land er desværre blevet en syg floskel

Den brede midte i dansk politik har smidt anstændigheden overbord. Man har i stedet rullet den røde løber ud for mistillid og frygt. Verdens lykkeligste, mest lige og rige lille land er desværre blevet en syg floskel.

OG DET KLINGER mere og mere hult, når politikere med alvorstunge miner udtaler, at alt hvad de foretager sig af overgreb på syge og handicappede er for velfærdens skyld.
Det bliver mere og mere tydeligt, at de par millioner, vi tager fra vores syge medborgere, ikke betaler nogens velfærd, men ryger lige i lommerne på eliten.

Med eliten tænkes både på Christiansborg-politikere, kommunaldirektører, toppen af fagforbund og pensionskasser, konsulenter i stat og kommune og multinationale firmaer som McKinsey og Goldman Sachs.

Så om der er nogen, der vil stoppe kommunernes ulovligesagsbehandling, er et spørgsmål som indtil videre må flagre i den iskolde vind, som stryger over Danmark.

For tiden kan det åbenbart bedre betale sig for de ansvarlige og deres konsulenter at lade stå til, mens nye syndebukke nederst i hierarkiet ofres for velfærdens skyld.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner